ZALJUBIO SAM SE ZAUVEK U NAŠ KOSMET I MOJU SONJU! Sveštenik Stevo Mitrić iz Bratunca došao na KiM pre 16 godina i tu ostao

Dragana Zečević

16. 01. 2022. u 09:52

IZ Bratunca u BiH, sveštenik Stevo Mitrić, došao je na Kosovo 2005. i tu ostao. Bila je to, kaže, neka vrsta poslušanja, jer je bio angažovan na obnovi Crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči. Ali osim u Kosmet, ovde se zaljubio i u Sonju iz ove metohijske enklave, sa kojom sada ima dvoje dece Milijanu (13) i Novaka (11).

ЗАЉУБИО САМ СЕ ЗАУВЕК У НАШ КОСМЕТ И МОЈУ СОЊУ! Свештеник Стево Митрић из Братунца дошао на КиМ пре 16 година и ту остао

Otac Stevo ispred crkve u selu Bostane / Foto D. Z.

Iako su proteklih godina boravili u raznim kosmetskim sredinama zbog svešteničkog poziva oca Steve, poslednjih osam žive u novobrdskom selu Bostane. Otac Stevo kao ovdašnji paroh nastoji da ovaj kraj otrgne od zaborava.

- Kada smo otišli iz Velike Hoče, prvo smo nekoliko meseci živeli u Gračanici, potom tri i po godine u Kosovskoj Mitrovici, gde sam bio sveštenik u Crkvi Svetog Dimitrija, a zatim smo četiri godine proveli u konaku pri Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Tu nam se na Svetog Savu 2011. godine rodio sin Novak, koji je prvo srpsko dete rođeno u ovom gradu od izbeglištva Srba 1999. godine - pričaju Sonja i otac Stevo, koje srećemo u gračaničkom Domu kulture, gde im je kćerkica Milijana koja pohađa muzičku školu nastupala pred novogodišnje i božićne praznike.

I dok kroz osmeh govori da su se on i supruga sa decom našetali po Kosovu i Metohiji koje mu je drugi dom, otac Stevo na pitanje da li mu nedostaje rodna Bosna, odgovara:

- Najviše mi nedostaje Drina. Mada i ovde ima jezero na kojem može da se peca, Drina mi je uvek nekako bajkovita - kaže otac Stevo, dok Sonja napominje da zbog obaveza koje ima u parohiji, ali i školovanja dece u Bosnu odlaze barem tri puta godišnje.

Jer, iako su u novobrdskom selu Bostanu već osam godina, obnova konaka i prilagođavanje uslovima u ovom novobrdskom selu još traju.

- Sada je dobro kako je bilo na početku. Bili smo u nekoj privatnoj kući bez vode, prozori su bili šuplji, više su odnosili toplotu nego što su mogli da zaštite. Sećam se da sam dečicu kupala u koritu, a da bi kćerkica zamišljala da je balerina kako bi lakše podnela to što nema uslova kao ostala deca - priča tiho Sonja.

Čovek se, kaže otac Stevo, dok je živ uči životu. Moramo se, veli, učiti da budemo trpeljivi. U svojoj parohiji ima oko 240 domaćinstava. Ipak, na pitanje oko aktivnosti na društvenim mrežama, gde često ističe značaj ovog kraja odnosno Novog Brda u srednjovekovnoj srpskoj istoriji, otac Stevo bez zadrške kaže:

Mitrići sa decom Milijanom i Novakom / Foto D. Z.

- Želeći da skrenemo pažnju na to koliko je Novo Brdo bilo važno za našu istoriju, napravili smo fejsbuk-stranicu, kako bismo preneli naša saznanja. Jer, iskreno ni ja tokom školovanja nikada nisam čuo za Novo Brdo, ali kada sam saznao koliko je crkava i manastira kralj Milutin napravio novcem iz Novog Brda shvatio sam značaj ovog kraja, tadašnjeg rudnika i kovačnice novca - kaže naš sagovornik.

Posebno ga je, kaže, iznenadio podatak da su u tom periodu, Rim i Novo Brdo imali isti broj stanovnika, ali da su za Novo Brdo, koje je tada bilo svetski trgovinski centar, govorili da je bio "majka svih gradova". U najvećem procvatu, Novo Brdo je imalo oko 30.000 stanovnika

BEZ VODE

SUPRUGA oca Steve Sonja napominje da im je gorući problem vodosnabdevanje:

- Albanac koji je kupio njivu pokraj crkve, presekao je izvor vode.

POSVEĆENOST

SVOJU posvećenost crkvi i Eparhiji raško-prizrenskoj u kojoj službuje otac Stevo pokazuje gotovo svakom rečju. Zato je i po dolasku u Novo Brdo počeo sa obnovom crkve i crkvenog konaka.

- Do potpune obnove deli nas još oko 10.000 evra, ali se nadamo da ćemo uz pomoć dobrotvora i to završiti - skromno govori otac Stevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024