SRBI KAO GLINENI GOLUBOVI: Za godinu dana zabeleženo je 128 napada na naš narod na Kosmetu, ekstremisti nasrću na groblja, kuće, škole...

D. ZEČEVIĆ

28. 12. 2021. u 09:00

POSLEDNjI dokaz da Albancima na Kosovu i Metohiji smeta sve što je srpsko i što ima veze sa srpskim narodom, pa čak i oni Srbi kojih više nema, jeste uništavanje spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici kod Gračanice, gde je polomljeno osam nadgrobnih spomenika. I dok meštani ovog multietničkog naselja nadomak Gračanice pitaju kome smetaju i mrtvi, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković opominje da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast broj incidenata usmerenih protiv Srba na KiM porastao za 50 odsto.

СРБИ КАО ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ: За годину дана забележено је 128 напада на наш народ на Космету, екстремисти насрћу на гробља, куће, школе...

Foto: Tvitter printscreen/PetkovicPetar

Od početka godine, prema podacima Kancelarije za KiM, dogodilo se čak 128 provokacija i napada na Srbe, njihove kuće, crkve, ambulante, škole, automobile, lomljene su srpske zastave, ispisani OVK grafiti...

- Poražavajuća je statistika da je na prostoru KiM ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve. Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM koja je, kako se dodaje, više puta obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM.

Međutim, vinovnici incidenata, odnosno napada na Srbe, njihovu imovinu, svetinje, pa i groblja, uglavnom ostaju nesankcionisani, a slučajevi napada nerešeni, što kako opominju predstavnici Srba na KiM dovodi do novih slučajeva. Jer, još niko nije odgovarao kada je grupa starijih albanskih dečaka početkom jula meseca pretukla trinaestogodišnjeg Nikolu Perića iz sela Gojbulje kod Vučitrna, nasrnuvši na njega zbog krsta koji je nosio oko vrata.

Traume pamti i Nikolin imenjak i prezimenjak iz sela Zebinca kod Novog Brda, koga su, 9. avgusta, brutalno pretukla trojica Albanaca, dok je vraćao stoku sa ispaše. Samo osam dana kasnije dvadesetogodišnjeg srpskog mladića pretukla je grupa Albanaca u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, dok je posle pet dana dvanaestogodišnji dečak pretučen u centru Kosovske Kamenice od strane grupe albanskih huligana.

I dok iz Srpske liste ističu da su svi ovi napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji sinhronizovani sa ciljem da zastraše i obeshrabre srpski narod u nameri da ostane na Kosovu i Metohiji, Goran Rakić predsedik ove liste i kosovski ministar za povratak, opominje da su napadi na Dragicu Gašić, jedinu povratnicu u Đakovici najbolji pokazatelj odnosa albanskog stanovništva i lokalnih vlasti prema povratku raseljenih Srba. Istovremeno, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, opominje da je stopa povratka na KiM manja od dva odsto.

PRIŠTINA NAJAVILA ISTRAGU

SKRNAVLjENjE groblja u Kišnici osudilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Na tviter-nalogu manastira Visoki Dečani navedeno je da je reč o "tužnom pokazatelju etničke i verske netrpeljivosti". Policija na KiM najavila je u ponedeljak da će rasvetliti okolnosti koje su dovele do incidenta na pravoslavnom groblju. U njihovom saopštenju navodi se da su angažovani i specijalni istražitelji iz regiona, dok je tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini naložio pokretanje postupka u vezi sa tim krivičnim delom, preneo je portal "Ekonomija onlajn".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)