FRIŽIDER ZA MANJE GLADNIH: Akcija mladih da se hrana ne baca, već preusmeri kome je najpotrebnija

D. MATOVIĆ

13. 01. 2022. u 15:39

SVAKE godine u Srbiji se baci više od 250.000 tona hrane, a svake večeri, prema podacima Centra za unapređenje životne sredine, 115.000 dece nema miran san zbog gladi.

ФРИЖИДЕР ЗА МАЊЕ ГЛАДНИХ: Акција младих да се храна не баца, већ преусмери коме је најпотребнија

Emilija Bojić, Foto M. Anđela

Mlade aktivistkinje Tamara Stojković i Emilija Bojić su taj problem prepoznale i juče su otvorile prvi "Zajednički frižider", u okviru istoimene omladinske inicijative, koju su pokrenule kroz projekat Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF).

Frižider je donirala humanitarna organizacija "28. jun", a prostor ustupio "Dorćol plac". "Zajednički frižider" će biti otvoren svakog dana od 11 do 19 časova. Svakodnevno će ga puniti Banka hrane Beograd koja sarađuje sa velikim trgovinskim lancima. I građani će svakog dana moći da ostave donacije: voće, povrće i fabrički upakovanu i hermetički zatvorenu hranu koja je u roku trajanja.

- Naša ideja je bila da hranu koja se baca preusmerimo onima kojima je najpotrebnija, a frižider je bio najprikladniji način da to uradimo - kaže nam Tamara Stojković iz omladinske inicijative "Zajednički frižider".

- Zakon ne dozvoljava donaciju hrane ako nije fabrički upakovana, čak i kada je sveža.

SARADNJA

BILO je pravo zadovoljstvo, proteklih šest meseci, sarađivati sa devojkama iz inicijative "Zajednički frižider" - kaže Mina Mirić iz WWF Adrie. - Izuzetno su posvećene i njihov entuzijazam i želja za promenom ni u jednom trenutku nisu posustali. Ono što ovu ideju čini posebnom je da se ne samo smanjuje otpad hrane, već i humanitarna komponenta da se pomogne onima kojima hrana često nije dostupna.

Planiramo da pokrenemo inicijativu za unapređivanje Zakona o donacijama hrane. Po aktuelnom zakonu odgovornost za donaciju hrane snosi donator, dok je u drugim zemljama odgovoran onaj koji je prima. Ako posle keteringa ostane mnogo hrane koja nije ni taknuta, ona se ne može donirati nekoj humanitarnoj organizaciji, već mora da se baci. Nelogično je da se zabranjuje takva donacija.

"Zajednički frižider" je otvoren za sve kojima je hrana potrebna. Nema ograničenja koliko hrane će neko uzeti.

- Svakodnevno ćemo puniti frižider voćem i povrćem, a pošto sarađujemo sa mnogo donatora nadamo se da ćemo uspeti da nabavimo i druge namirnice - kaže Katarina Žigić Blagojević, izvršna direktorka Banke hrane Beograd.

- Bilo bi odlično da se i građani pridruže inicijativi, da nas podrže i da nam pomognu.

Tamara i Emilija su najavile i postavljanje "Zajedničkog ormara", da bi se na taj način smanjilo bacanje garderobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ONI PREDVODE RUSE NA ISTOKU UKRAJINE: Od Kadirovaca do padobranaca i oklopnih jedinica