STARI MUHAMEDANSKI SPOMENICI PISANI ĆIRILICOM: Borili se za istorijsko ujedinje Srba muhamedanaca i pravoslavaca (FOTO/VIDEO)

M.O.

10. 01. 2022. u 16:01

"Kad su se gradile naše crkve i manastiri, svi smo bili jedno, svi smo bili isto." Tako je govorio poznati književnik rodom iz Bijelog Polja, Miodrag Bulatović, na jednom skupu ispred crkve svetog Petra i Pavla u pomenutom gradu.

СТАРИ МУХАМЕДАНСКИ СПОМЕНИЦИ ПИСАНИ ЋИРИЛИЦОМ: Борили се за историјско уједиње Срба мухамеданаца и православаца (ФОТО/ВИДЕО)

Printscreen

Onda su dolazila vremena gora od gorih, pa smo od jedinstvenog naroda podeljeni u više vera, od jednog srpskog jezika, dobili smo više različitih "jezika" koji nisu ustrojavani po lingvističkim pravilima, već je bila dovoljna teritorijalna ili verska odrednica da neko proglasi jezik.

A kako je nekada bilo...

U “Zemljopisu knjaževine Crne Gore“ za učenike trećeg razreda, izdatom 1899. godine piše sledeće:

“Narod. U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom, a ima ih oko 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo svi srpskoga porijekla i srpske narodnosti.“

Normalno, ovaj Zemljopis je štampan ćirilicom, jer je samo to pismo bilo u upotrebi u tadašnjoj Crnoj Gori. I jer je sva prošlost Crne Gore prije toga ispisana isključivo ćirilicom.

Otkud ćirilica u Ali pašinoj džamiji...

U centru sarajeva u dvorištu Ali pašine džamije nalaze se dva spomenika ispisana ćirilicom dvojici muslimana, koji su radili na istorijskom ujedinjenju Srba pravoslavne i islamske veroispovesti.

A ko su bili Avdo Sumbul i Behdžet Mutevelić, čelni ljudi Muslimanskog prosvetnog kulturnog društva Gajret iz Mostara, na čijem su spomeniku i mauzoleju ispisana ćirilica i arapska slova, u dvorištu Ali pašine džamije u centru Sarajeva, poslušajte u sledećem videu:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)