ZASLADILI "ZVUKE SRCA": Pokloni Fondacije humanosti "Novosti" mladima sa blagim smetnjama u razvoju (FOTO)

Dragana Matović

02. 01. 2022. u 17:01

NAJLEPŠI trenuci su oni kada usrećite druge, a Fond humanosti Kompanije "Novosti", odlučio je da uoči dočeka Nove godine, paketićima obraduje zaposlene u čuburskom kafiću "Zvuci srca" i njihove drugare o kojima brine Humanitarna organizacija "Dečje srce".

ЗАСЛАДИЛИ ЗВУКЕ СРЦА: Поклони Фондације хуманости Новости младима са благим сметњама у развоју (ФОТО)

Foto M. Anđela

Atmosfera u ovom kafiću gde rade mladi sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju, prisnija je nego u bilo kom drugom sličnom mestu u gradu, jer oni svakom gostu daju najbolji deo sebe.

Kamin sa upaljenom vatrom, pored njega klavir i pažljivo ukrašena jelka. Praznična atmosfera. Nekoliko stolova za kojima sede raspoloženi gosti, dok iza šanka domaćini vešto pripremaju kafe, tople napitke, ceđene sokove... Konobari povremeno radoznalo pogledaju prema uglu u kojem su naslagani paketići, dar "Novosti" i "Svislajona". Njihova lica ozario je osmeh kad je stigla ogromna torta na pet spratova. Vešti majstori iz poslastičarnice "Pokoloko" i "Hajata" zaista su se potrudili da ih obraduju.

- Lepo je da ste nas se setili. Volim poklone - proviruje iza šanka nasmejani Nemanja Jović. - Jedva čekam da vidim šta ste nam doneli. Volim da radim sa ljudima i da ih poslužujem. Gosti su ljubazni, a i ja sam dobar prema njima. Srećan sam ovde u kafiću. Ipak, sanjarim. Kad prođe korona želeo bih da dobijem vizu za Ameriku i neki lep foto-aparat da mogu kad otputujem da slikam sve što mi se svidi.

Pristižu Nemanjine kolege i drugari iz "Dečjeg srca". Ušuškani prostor se polako puni. Radoznale glavice pažljivo preispituju sve goste. Svi, sa osmehom na licima. Dok ih gledamo tako nasmejane, mešaju se osećanja sreće i tuge.

- Ovde se osećaju dobro, uvaženo i korisno jer idu na posao kao i njihovi roditelji - kaže nam Goran Rojević, direktor "Dečjeg srca". - Primaju platu, rad im se upisuje u radnu knjižicu i ostvaruju pravo na penziju. Posao im je, pritom, i igra i zabava. "Zvuci srca" je jedini kafić u Srbiji i regionu u kojem su svi zaposleni sa blagim smetnjama u mentalnom razvoju.

Usledila je erupcija jakih emocija. Svi su se, bez obzira na godine, podjednako obradovali paketićima. Čvrsto su ih držali, dok su se fotografisali. Jedan dečkić je svojim telefonom ovekovečio ovaj emotivni susret i ponosno pokazao drugarima svoje selfi delo. Na video-bimu promiče tekst: "Biti naš gost znači biti plemenita osoba."

- Radujem se dočeku Nove godine - osmehuje se konobarica Milena Pančić, privijajući paketić uz sebe. - Dečko moje sestre će doneti kući 3D naočare i filmove na CD. Celu noć ćemo da ih gledamo. Jednom sam u bioskopu gledala 3D film i oduševila se.

Ako se desi da nema posla u kafiću, Milena i njene kolege ga nalaze u radionici. Jedni druge uče novim veštinama i uspevaju u tome. Rade dekupaž, cegere kao i crteže i natpise koji će na njima biti. Sve to uz nadgledanje vaspitača. U prodavnici njihovih suvenira nam kažu da su Milenine šoljice i majice na kojima piše "U novoj godini želim da budem šef na jedan dan", među najprodavanijima.

- Najčešće radim na presi - kaže nam Milena. - Super je raditi taj posao zimi, ali leti ume da bude prevruće.

Mladi iz kafića "Zvuci srca" funkcionišu kao tim. Podjednako im je važno kad dobiju ljubav, pažnju i podršku. Koliko im svaka vrsta pažnje znači, najbolje vidimo dok nam mašu na rastanku. Želimo im da zauvek ostanu tako srećni i nasmejani...

BEZ CENOVNIKA

"ZVUCI srca" su jedinstven kafić i po tome što nema cenovnika ni fiskalnih računa. Za ono što u njemu popiju, gosti novac ostavljaju u kasice u obliku srca koje stoje na svakom stolu. Onoliko koliko misle da treba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!