NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE -  ŽELJA DA POMOGNU JAČA OD BOLOVA: Jarmila Činčurak i Milan Simić, donirali kožu četvorogodišnjoj devojčici

Z. Rajić

17. 01. 2022. u 17:30

MALENA Kristina (4) iz romskog naselja na Čukarici u Beogradu, igrala se 12. marta sa drugarima, kada su pogodili žicu dalekovoda.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  ЖЕЉА ДА ПОМОГНУ ЈАЧА ОД БОЛОВА: Јармила Чинчурак и Милан Симић,  донирали кожу четворогодишњој девојчици

Foto Ž. Knežević

Došlo je do jakog strujnog udara koji je dečicu razbacao po brdašcetu na kome su se igrala. U pomoć su im pritekli humani ljudi koji su ih prebacili u Dečju bolnicu u Tiršovoj, a troje mališana zadržano je na Odeljenju plastične hirurgije.

Među njima bila je i mala Kristina, koja je zadobila teške opekotine na više od 80 odsto tela. Život joj je bio ugrožen i hitno su bili potrebni donori kože.

Plemeniti Milan Simić i Jarmila Činčurak iz Savinog Sela kod Vrbasa nisu poznavali ovu devojčicu, ali to ih nije sprečilo da joj pomognu. Čim su čuli za strašni događaj, da Kristini život “visi o koncu” i da joj je neophodna transplantacija kože da bi preživela, istog momenta odlučili su da budu donori. Zahvaljujući njihovoj humanosti, preživela je. Na Klinici u Tiršovoj lečena je gotovo devet meseci, tu je obeležila i peti rođendan, a kući je puštena u decembru.

- Apel za pomoć Kristini uputila je organizacija “Romska čast Roma Srbije”, čiji sam član, i odmah sam se javio. Na testiranju u Tiršovoj sam ocenjen kao idealni donor, pa mi je skinuta koža u celom obimu sa obe butine, koja se devojčici dobro primila - priča Milan.

Jarmila Činčurak, Foto Privatna arhiva

Smatralo se, kaže, da će to biti dovoljno, ali je iz bolnice kasnije javljeno da je potrebno još, da bi se pokrili donji delovi nogu nastradale devojčice.

- Dao bih kožu i sa drugih delova tela, ali mi je predočeno da je odgovarajuća samo sa butine. Ja je na tom delu tela više nisam imao, pa sam uputio poziv da se javi još jedan donor. Ubrzo se javila moja sugrađanka Jarmila Činčurak, koja je junački podnela operaciju - ističe Milan.

Jarmili je sa obe butine skinuto po pet traka kože, dužine od 22 do 23 centimetra i širine od pet do 10 centimetara.

- Čim sam pročitala poziv, nisam se trena dvoumila. Odmah sam odlučila da budem donor, jer sam shvatila da od toga zavisi detetov život. To su bile opasne povrede, a nijedno dete ne zaslužuje da pati - kaže Jarmila, koja je specijalista strukovni medicinski radiolog u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Milan Simić, Foto Privatna arhiva

Milan je po struci konobar, a zaposlen je u fabrici u Bačkom Petrovcu. Ni njemu ni Jarmili još nisu zacelili ožiljci od doniranja, ali oboje ističu da bi ponovo bez razmišljanja dali kožu da spasu tuđi život. Koliko su humani, pokazuje i to što Jarmila pruža medicinsku i drugu pomoć ljudima u nevolji, a Milan organizuje akcije za podršku bolesnoj deci. Povodom božićnih i novogodišnjih praznika uputio je apel da se umesto petardi “ispaljuju” SMS poruke za bolesne mališane.

NOVOGODIŠNjA POSETA I POKLONI

JARMILA i Milan su nastavili da brinu o Kristini i posle izlaska iz bolnice. Pred Novu godinu posetili su je i odneli joj poklone.

- Nećemo dozvoliti da Kristina bude prepuštena nebrizi i ulici - kazala je Jarmila.

Grad Beograd je posle nesreće kupio kuću Kristininom očuhu, kojem je Centar za socijalni rad poverio staranje o njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!