NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE -  BICIKLOM "OPREMIO" BOLNICU: Dušan Milojkov, iz Pančeva, porodilištu u svom gradu "doneo" 67.280 dolara

B. SUBAŠIĆ

16. 01. 2022. u 17:30

ZAHVALjUJUĆI svetskom putniku na biciklu Dušanu Milojkovu, Opšta bolnica u Pančevu dobila je sredinom jula dva inkubatora za prevremeno rođene bebe, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju, vredne 67.280 dolara.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ -  БИЦИКЛОМ ОПРЕМИО БОЛНИЦУ: Душан Милојков, из Панчева, породилишту у свом граду донео 67.280 долара

Foto Privatna arhiva

Da bi sakupio ovu sumu on je na dva točka prevalio 8.352 kilometra, kroz 65 gradova Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Velike Britanije i Belgije. Ovu humanitarno putovanje nazvao je “Biciklom za bebe”, a iako to nije njegova prva humanitarna akcija, kaže da veruje da je najvažnija.

- Kada sam saznao da imamo probleme s inkubatorima zbog kojih gubimo naše najveće bogatstvo, decu, rešio sam da vozim za uređaj koji će spasavati naše blago! Uspeo sam da to uradim na točkovima sarađujući s Rotari klubom - priča nam Dušan.

Kada je odlučio da vozi za inkubator, ostao je samo jedan “sitan” problem: kako od lepe ideje doći do realizacije? Putokaz za rešenje mu se ukazao dok je gledao reportažu o velikoj donaciji Rotari kluba Bolnici u Pančevu.

- Otišao sam do njih i predložio im da napravimo akciju u kojoj ću voziti kroz evropske gradove u kojima ima njihovih klubova, a oni će davati donacije za bolnicu - objašnjava Dušan.

- Oni su me od sveg srca podržali, a iza akcije je stala Rotari fondacija distrikta Srbija i Crna Gora. Vožnja je mogla da počne. Nije bilo lako, jer je nekada i život u opasnosti na takvim putovanjima, ali srdačan doček u svakom gradu me je uveravao da sam na pravom putu. Samo mi je bilo neprijatno što su mi rotarijanci svuda obezbeđivali prenoćište u hotelima najviše klase.

Vođen humanim idejama, Dušan je i ranije okretao pedale širom sveta u svim uslovima: po suncu, vetru i kiši, na svim podlogama i nadmorskim visinama. Pre akcije “Biciklom za bebe” on je prešao hiljade kilometara da bi obezbedio sredstva za lečenje dece. Uspeo je čak da omogući presađivanje oba bubrega jednoj devojčici, a sakupljao je i novac za završetak Hrama Svetog Save.

Milojkov je prvi srpski “poklonik na dva točka” koji je 2002. biciklom od Srbije stigao do Hilandara, a 2014. je podvig ponovio sa članovima svog kluba “Ekvator”. O tom putovanju je snimio film u kojem je poručio: “Pravo i obaveza svakog Srbina je da se nađe tokom života licem u lice sa Hilandarom.”

Dušan je pedalirao i stazama Velike seobe Srba od Ravanice do Sent Andreje, a sa slepim Daliborom Todorovićem, na tandem biciklu je vozio do Italije, gde ih je dočekala naša reprezentacija na Svetskom prvenstvu u odbojci.

- Bila nam je namera da pošaljemo poruku humanosti i sportskog duha svim ljudima i da istaknemo kako i osobe oštećenog vida vole sport - seća se Milojkov.

- Dalibor i ja smo tokom šestodnevne ture prešli oko 700 kilometara.

Foto Privatna arhiva

Ipak, najdraža mu je vožnja do Pariza 2013. kada je Novaku Đokoviću nosio poruke pančevačkih mališana. Tada je pokazao da je za sreću i osmeh na licu mališana, uvek spreman da učini sve.

- Deca su želela da podrže Noleta u naporu da osvoji grend slem titulu koja mu je tada nedostajala i napravili su crteže i literarne radove posvećene tenisu - seća se Milojkov.

- Odlučio sam da Noletu te poruke čistih srca predam na ruke i krenuo sam na svoje 12. veliko putovanje...

Dušan sa osobljem bolnice, Foto Privatna arhiva

PORUKE ZA NOVAKA

NOLE je bio oduševljen kada je dobio važnu poštu od pančevačkih mališana! On je veliki čovek, divan, neposredan i skroman. Poneo sam mu i par golubova pismonoša da uzvrati poruku malim Pančevcima sa Rolan Garosa, ali u tome nismo uspeli, pa ih je pustio sa Trokadera i oni su se vratili u Srbiju! Golubovi su bili provereni letači dugog dometa, jer su pre toga već leteli do Srbije sa Hilandara - ispričao nam je Dušan Milojkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu