MONAHINJE HEROJI KOJE ČUVAJU PRAVOSLAVLJE U ĐAKOVICI: Pomoć za sestrinstvo manastira Uspenja presvete Bogorodice (FOTO)

D. Zečević

02. 01. 2022. u 12:51

MONAHINjAMA manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici dopremljena je novčana pomoć koju su im donirali Privremeni organ ove opštine kao i Nevladina organizacija "Srpska nit" iz Podgorice.

МОНАХИЊЕ ХЕРОЈИ КОЈЕ ЧУВАЈУ ПРАВОСЛАВЉЕ У ЂАКОВИЦИ: Помоћ за сестринство манастира Успења пресвете Богородице (ФОТО)

Foto: D. Zečević

Naime, pomoć od 1000 evra u ime Privremenog organa igumaniji ove svetinje mati Teotkisti uručio je predsednik ovog organa Milenko Jovanović, dok je pomoć od 500 evra takođe igumaniji uručio Milivoje Brković izvršni direktor NVO iz Podgorice.

- Dve monahinje i jedna iskušenica koje borave unutar manastirskog zdanja pravi su heroji, jer opstaju godinama u potpunoj izolaciji. Osim monaha iz Visokih Dečana koji ih obilaze i pomažu, mi kao Privremeni organ nastojimo da im budemo na usluzi kad god je to neophodno - ističe predsednik Jovanović koji napominje da se ovaj organ takođe stara i o Dragici Gašić jedinoj povratnici u Đakovici koja se ovih dana nalazi na lečenju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Istovremeno, Privremeni organ opštine Đakovica obezbedio je šesdeset paketića deci čiji su roditelji raseljenni 1999. godine iz ovog grada na sever Kosmeta ili u centralnom delu pokrajine.

Foto: D. Zečević

- Smatramo da su novogodišnji i božićni praznici pravo vreme da pokažemo da mislimo na naše monahinje u svetinji koja je obnovljena i koje čuvaju tragove srpstva u našem gradu koji je brojao oko 12.000 Srba.Takođe, mislimo i na raseljena lica koja su se nastanila u bezbednije sredine na Kosmetu ali i na našu heroinu Dragicu Gašić koja je smogla hrabrosti da se posle dve decenije izbeglištva vrati u svoj stan i svom gradu - zaključuje Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa opštine Đakovica.

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNjI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA "NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!