SRPSKI VOJNIK PO MERI 21. VEKA: Izviđači 4. brigade Kopnene vojske "Novostima" predstavili arsenal savremenih sredstava (FOTO/VIDEO)

Rade Dragović

01. 01. 2022. u 12:00

AUTOMATSKE puške sa dve cevi različitog kalibra, balistička zaštita, sredstva veze, termovizijske kamere i dvogledi za noćno osmatranje - oprema je koju su pre svega desetak godina pripadnici Vojske Srbije viđali uglavnom na kolegama iz drugih armija tokom zajedničkih međunarodnih vežbi.

СРПСКИ ВОЈНИК ПО МЕРИ 21. ВЕКА: Извиђачи 4. бригаде Копнене војске Новостима представили арсенал савремених средстава (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Ministarstvo odbrane

Veliki državni poduhvat modernizacije oružanih snaga i nabavke savremenih sredstava, međutim, učinilo je da je i srpski vojnik sve bliži najvišim svetskim standardima.

 

"Naš vojnik imaće najbolju pušku, uniformu i opremu i ni po čemu neće zaostajati za pripadnicima armije bilo koje strane države", glasio je cilj koji je državni vrh postavio 2015. godine, najavljujući veliki plan investicija u oružane snage. Ovaj poduhvat u svom središtu imao je vojnika pešadije čije je opremu i naoružanje, posle dugo vremena, trebalo prilagoditi izazovima vremena.

Najveći korak napravljen je od 2016. do 2018. godine kroz ambiciozni "Projekat 1.500 - srpski vojnik 21. veka". On je podrazumevao opremanje specijalnih jedinica i snaga za brzo reagovanje. Specijalna brigada bila je prva jedinica koja je dobila savremenu opremu domaćih, ali i stranih proizvođača. U "Jumku" su skrojene nove uniforme i balistička oprema, po najvišim svetskim standardima.

Prepoznatljivi znak nove vojničke estetike je svakako "fast helmet" šlem, nivoa zaštite tri, koji danas koriste svi pripadnici specijalnih snaga VS. Savremena vojnička kaciga, napravljena od vrhunskih materijala, postala je platforma za niz opto-elektronskih sredstava, koji više nisu samo pusta vojnička želja, već oprema koja se svakodnevno koristi.

Novosti

Krupniji prikaz slike pogledajte OVDE

U Vojsku Srbije ušlo je u ovoj fazi 26 različitih grupa naoružanja - pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme. Na popisnom spisku našlo se više stotina termovizijskih i opto-elektronskih sistema kojima je sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama i dejstvuje - udesetostručena.

Talas nabavke nastavljen je projektom "1.500 plus", u okviru koga su pešadijske jedinice pojačane najsavremenijom opremom iz domaćeg razvoja. U ovom krugu je po mnogo čemu inovativna modularna "Zastavina" puška M-19 koja koristi novi revolucionarni metak 6,5 milimetara "grendel", "Teleoptikovi" nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme "mali miloš", vozila "lazar" kao i domaća opto-izviđačka i elektronska oprema.

I tu nije kraj. Država je za sledećih pet godina opredelila čak 1,2 milijarde evra, za modernizaciju Vojske Srbije opremom koja se proizvode samo u domaćim fabrikama. Očekuju se nova vozila, bespilotne letelice, dodatni opto-elektronski uređaji, maskirna sredstva...

Izviđači Četvrte brigade Kopnene vojske čine samo mali deo pripadnika Vojske Srbije koji koriste dobar deo savremene opreme. Ona im pomaže u izvršavanju svakodnevnih zadataka, ali i u osetljivim misijama obezbeđivanja administrativne linije sa Kosovom i Metohijom u Kopnenoj zoni bezbednosti. Zahvaljujući njima, reporteri "Novosti" mogli su izbliza da se uvere u performanse i mogućnosti sredstava kojima je srpski vojnik istinski zakoračio u novi vek.

BONUS VIDEO - EKSKLUZIVNO! Pogledajte novogodišnji intervju predsednika Vučića za "Novosti" 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)