KO JE ODGOVORAN ZA TRAGEDIJU U SOMBORU? 23.000 tvitova #NisamPrijavila

V.C.

30. 12. 2021. u 13:36

JOŠ jednu ženu i dve maloletne devojčice ubio je čovek koji je pre samo nekoliko dana izašao iz zatvora zbog nasilja u porodici. Moglo se saznati da je, osim istorijata vršenja nasilja u porodici, imao i istorijat kriminalnog ponašanja, nekada bio pripadnik policije, pre desetak godina pretio i tužiocu ubistvom, podmetnuvši repliku bombe u njegovo dvorište.

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА ТРАГЕДИЈУ У СОМБОРУ? 23.000 твитова #НисамПријавила

J.B.

Sve to predstavlja indikatore koji su mogli ukazati na visoku neposrednu opasnost od nastavljanja nasilja i teških posledica, kažu u Autonomnom ženskom centru povodom tragedije u Somboru, kada je Zdravko Goranović prvo ubio suprugu i dve kćerke, a zatim i sebe.

U ovoj organizaciji se pitaju da li je institucionalni sistem zakazao u proceni bezbednosnih rizika i merama usmerenim na zaštitu. Napominju i da su više puta ukazali na važnost ponovne procene bezbednosnih rizika, izricanja mera koje su usaglašene sa tim rizikom, kao i na nedostatak mehanizama za praćenje izrečenih mera.

- Pitamo koje mere zaštite je Grupa za koordinaciju i saradnju unela u invividualni plan zaštite i podrške u cilju pomoći žrtvi i deci, kako je praćeno njihovo izvršenje i da li je žrtva pozvana da učestvuje u njegovoj izradi? Da li je prilikom puštanja na slobodu bila izvršena ponovna procena bezbednosnih rizika? Da li će biti pokrenut postupak (interne) kontrole postupanja nadležnih institucija kako bi se utvrdilo da li je bilo učinjenih propusta? Hoće li, ukoliko se ustanove propusti, odgovorni biti sankcionisani - pitaju se u AŽC.

Takođe navode alarmantne podatke da je više od 23 000 tvitova objavljeno na društvenim mrežama pod haštegom #NisamPrijavila, a broj onih koje ovaj haštag nisu i neće javno koristiti ne zna se.

Zaključuju i da Srbija ima relativno dobar zakonski okvir za zaštitu žena od nasilja u porodici, ali je problem u tome što se on ne primenjuje i što se propusti ponavljaju, a žene i deca to plaćaju životima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!