NAVALA NA BRZE KUĆNE TESTOVE NA KORONU: U nekim apotekama rasprodati, evo koliko koštaju i šta o njima kažu u Agenciji za lekove

Novosti online

23. 12. 2021. u 20:22

BRZI antigenski kućni testovi na koronu, koji su se pojavili kod nas prošle godine baš u ovo vreme, i dalje se mogu naći u velikom broju privatnih apoteka, iako su u međuvremenu bili povučeni, a onda ponovo pušteni u prodaju uz napomenu da zapravo nisu za kućnu upotrebu.

НАВАЛА НА БРЗЕ КУЋНЕ ТЕСТОВЕ НА КОРОНУ: У неким апотекама распродати, ево колико коштају и шта о њима кажу у Агенцији за лекове

Foto AP

Od prvog pojaviljanja ovakvih testova decembra prošle godine i kada su građani pohrlili da ih kupe, prošlo je samo dva dana do njihovog povlačanja iz apoteka, uz obrazloženje da oni nisu namenjeni građanima, već da su isključivo za profesionalnu upotrebu. - piše Blic.

Međutim oni su u slobodnoj prodaji, negde ih čak i reklamiraju na izlogu, a da su veoma traženi govori i podatak da su u nekoliko apoteka rasprodati. U ponudi su dve vrste brzih antigenskih testova na koronu - oni kojim se utvrđuje prisustvo virusa u pljuvačci, kao i onaj za koji je potreban bris iz nosa. Cena prvog koji je, prema rečima apotekarke, i jednostavniji za korišćenje, jeste 1.095 dinara, dok drugi prodaje po ceni od nešto od 700 dinara.

- Test koji virus uzorkuje iz pljuvačke je jednostavniji za korišćenje, pa preporučujem njega. Ovaj za koji je neophodan bris je malo komplikovaniji, pa je pacijentu neophodna neka pomoć. Morao bi neko drugi da mu uzme bris - ispričala je apotekarka.

Dodala je i da su testovi jednako sigurni kao antigenski u bilo kojoj laboratoriji, kao i da su potpuno legalni.

 

Šta kažu u ALIMS-u

Prema Zakonu o medicinskim sredstvima, medicinska sredstva namenjena za samotestiranje mogu da se prodaju u apotekama. Što se tiče njihove kućne primene, kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), takođe se pozivajući na Zakonu o medicinskim sredstvima, da "testovi koji su namenjeni za samotestiranje od strane nestručnih lica, ukoliko su kao takvi registrovani u Agenciji, potvrđena je njihova bezbedna upotreba od strane nestručnih lica, u kućnim uslovima". Pojašnjavaju da su "testovi namenjeni za samotestiranje upravo i namenjeni za kućnu upotrebu".

- Pregledom baze registrovanih medicinskih sredstava utvrđeno je da su do 23. decembra 2021. godine registrovana četiri različita brza antigen testa na kovid, namenjena za samotestiranje, kao i jedan brzi serološki IgM/IgG test na antitela za kovid virus, za samotestiranje - navodi ALIMS.

Na pakovanju pojediih testova ne navodi se da je potrebna asistencija prilikom uzorkovanja, a na testu koji uzorkuje pljvačku u četiri koraka je nacrtano kako do reuzltata.

S druge strane, na sajtu jednog velikog lanca veledrogerija kod nas, jasno je istaknuto sledeće obaveštenje - ALLTEST COVID-19 Antigen Rapid Test dostupan namenjen je za upotrebu od strane obučenog medicinskog osoblja. Nije za kućnu upotrebu!

BONUS VIDEO - POZITIVNI ILI NEGATIVNI, UTVRDITE SAMI: Kako se koristi kućni test na kovid?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OBIČAJ KOJEM SE SVI RADUJU: Znate li zašto se muškarcu cepa košulja kada dobije dete?