ŠTRAJK ADVOKATA OD PETKA: Traža povlačenje Nacrta zakona o parničnom postupku

Tanjug

21. 12. 2021. u 21:06

SKUPŠTINA Advokatske komore Beograd (AKB) izglasala je danas odluku da beogradski advokati u petak, 24 decembra, stupe u obustavu rada do ispinjenja zahteva, rečeno je Tanjugu u toj komori.

ШТРАЈК АДВОКАТА ОД ПЕТКА: Тража повлачење Нацрта закона о парничном поступку

Foto: Depositphotos

Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Beogradski advokati najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Na skupštini se glasalo za i protiv obustave rada advokata na teritoriji AKB, na inicijativu više od 600 advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom bankarskih predmeta.

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI - Pogledajte kako rade roboti u postrojenju "BAS Boysen Abgassyste"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SUBOTU, 28. MAJ: Stiže velika promena vremena