BANATSKOM SURUTKOM NA KORONU: Milan Ćuk iz Banatskog Karađorđeva muze koze i muku muči sa nedostatkom mleka

B. Grujić

20. 12. 2021. u 14:15

MALA porodična mlekara u okviru poljoprivrednog gazdinstva Milana Ćuka iz sela Banatsko Karađorđevo, u opštini Žitište, nedaleko od Zrenjanina, osim po raznim vrstama sireva od kozjeg i kravljeg mleka, tradicionalne i originalne ličke base, postala je poznata po kozjoj surutki.

БАНАТСКОМ СУРУТКОМ  НА КОРОНУ: Милан Ћук из Банатског Карађорђева музе козе и муку мучи са недостатком млека

Foto K. Mihajlović

Surutka je opet postala veoma tražena u doba korone, jer je kako mnogi tvrde i preko, kako to danas kažu, "mreža" - svojevrsni čuvar zdravlja.

A Milan Ćuk zajedno sa ćerkom Milenom od 2009. godine uspešno razvija porodični biznis i bez obzira na brojne probleme, unapređuje posao. Korona mu je, kao i svima više muka nego vajda za posao.

- Na godišnjem nivou kroz mlekaru prođe više od 65.000 litara kozjeg i kravljeg mleka, od kojih proizvedemo 6,5 tona polutvrdih i tvrdih i oko tri tone mekih sireva - kaže Milan Ćuk. Kravlje mleko uglavnom otkupljujem, dok je kozje sa porodične farme, na kojoj je preko sto koza. Posla ima preko glave, a para bi moglo i trebalo još.

Spajaju i prespajaju, kažu nam u familiji Ćuk. Pokušavaju da održe tradicionalni način pravljenja različitih vrsta sireva, sa brojnim zahtevima savremenog tržišta. Uspevaju da pronađu kupce širom Srbije i imaju ih u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, ali i u Bratislavi, Pragu, Malmeu, Budimpešti, Temišvaru.

- Trudimo se da naši sirevi, dimljeni, rolovani, ljuti, zatim originalna lička basa budu prepoznati na "prvi ukus" i bez etikete - veli Milan. Obaveza nam je da rikote od kozjeg i kravljeg mleka, uvek budu istog kvaliteta jer je po tome naša porodična mlekara i našla svog potrošača na tržištu. A za kozjom surutkom je zaista prava jagma - dodaje Milan, "izvinjavajući se" što sve češće nije u mogućnosti da ispuni molbe brojnih kupaca koji iz različitih krajeva zovu i žele da nabave neki litar ovog prirodnog eliksira zdravlja.

Foto Privatna arhiva

Surutka od kozjeg mleka je, kako kaže Milan, veoma tražena i njegova porodična mlekara ne može da ispuni zahteve svih koji su zainteresovani, trudi se da je baš kao i tradicionalnu ličku basu, proizvede po originalnom receptu, bez ikakvih dodataka.

- Ako budemo pametni, pa da iz ovog "korona zla" makar izvučemo kakav nauk - dodaje.

- Da su državne subvencije ranije bile bolje, mnogi bi se odlučili da drže koze.

NA BUKOVINI

Na bukovom drvetu, strpljivo i lagano, Milan Ćuk, sa svojim ukućanima, ali i četvoro zaposlenih, odimi svaki komad kozjeg ili kravljeg sira.

Konkurencija iz inostranstva

- Stočarima u drugim državama iz kojih se uvoze mlečni proizvodi njihove vlade daju kudikamo veće stimulacije - veli Milan i dodaje: - Nije problem što oni dobijaju od svojih država, ali kada takve mlekare dođu sa svojim proizvodima kod nas, onda postaju problem srpskih stočara i mlekara.  Mi se sad jedva snalazimo za sirovinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade