NAČELI DRUGI VEK USPEHA: Medicinski fakultet u Beogradu obeležio 101 godinu rada

J. Ž. S.

09. 12. 2021. u 21:45

PRVE indekse Medicinski fakultet u Beogradu podelio je 9.decembra 1920. godine, tako da danas obrazuje 101. generaciju studenata. Jubilej su, zbog pandemije, proslavili u četvrtak, sa godinom zakašnjenja, kao jedna od prvih visokoškolskih ustanova osnovanih na Univerzitetu u Beogradu.

НАЧЕЛИ ДРУГИ ВЕК УСПЕХА: Медицински факултет у Београду обележио 101 годину рада

Foto P. Milošević

Zakoračivši u drugi vek postojanja, suočeni sa najvećim javnozdravstvenim izazovom savremenog doba, uvek su bili jedan od stubova razvoja obrazovanja i istraživanja u oblasti biomedicinskih nauka u našoj zemlji.

Prema rečima prof. dr Lazara Davidovića, dekana Medicinskog fakulteta, njihova uloga danas je ogromna, a stručnjaci sa različitih klinika i instituta dali su tokom pandemije veliki doprinos.

- Naučnoistraživački rad i pored toga ne trpi, već je, naprotiv, na izuzetnom nivou - rekao je dekan. Kako je naglasio prof. Davidović, jedan od zadataka za naredni period je da u njihovom časopisu "Medicinska istraživanja" objavljuju i svetski medicinski stručnjaci.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, smatra da je malo ustanova u Srbiji koje baštine toliku tradiciju:

- Uloga medicinskih nauka je u pandemiji još veća, a fakultet je dragocen za spas društva.

Branko Ružić, ministar prosvete naglasio je da je priča Medicinskog fakulteta u proteklih deset decenija priča o veličini institucije, jednoj od najvećih od sličnih u Evropi, kako po broju studenata, tako i po broju nastavnika:

- Vaša odgovornost prema građanima i državi je oduvek bila velika. Vakcinacija i redovno uvažavanje mišljenja medicinskog dela Kriznog štaba u donošenju odluka svih resora bili su presudni u radu Vlade u prethodnom periodu.

Ministar je najavio da će iz državne kase sledeće godine stići novac za investicione radove na ovom fakultetu.

DO SADA DALI 64 AKADEMIKA

AKADEMIK Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, naglasio je da je u SANU 1947. osnovano medicinsko odeljenje i da su do sada birana čak 64 akademika sa Medicinskog fakulteta.

- Ovde sam proslavio 46 rođendana i spadam u grupu trećepozivaca - rekao je akademik Kostić. - Pitam se koliko sam ja ovde slavljenik, a koliko onaj koji samo čestita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas