DA LI ĆE VAKCINACIJA BITI OBAVEZNA? Pred nama je rizičan period, krizni štab na potezu (VIDEO)

Novosti online

06. 12. 2021. u 16:20

TRENUTNO imamo više od 1.000 obolelih od korone dnevno.

ДА ЛИ ЋЕ ВАКЦИНАЦИЈА БИТИ ОБАВЕЗНА? Пред нама је ризичан период, кризни штаб на потезу (ВИДЕО)

Foto: I.K.

"To je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju. Optimista sam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova, kao i sve druge pandemije oslabiti posle dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi."

Ovo je rekao dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, gostujući u "Uranku" na televiziji K1, komentarišući tvrdnje da je nova mutacija – omikron, manje opasan od delta soja korona virusa. On smatra da je i dalje na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati tokom ovog meseca.

- Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza "molnupiravir" leka kompanije "Merk", kao i "Fajzerov" lek - najavio je Đerlek.

Omikron soj još nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

- Nalazimo se u "obruču", jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici – dodao je.

Foto: Printskrin K1

Obavezna vakcinacija

Mirsad Đerlek kazao je da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

- Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva. U Srbiji se sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine. – kazao je dr Đerlek.

Postoji manjak vakcina u svetu, ali to građane Srbije ne treba da brine, kazao je državni sekretar.

- Imamo redovnu isporuku "Fajzer" vakcina, a u "Torlaku" smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime – kazao je dr Đerlek u „Uranku“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK 24. MAJ: Toplo i nestabilno, mogući lokalni pljuskovi sa grmljavinom