STIŽE JAKO ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza, evo kakvo nas vreme čeka do kraja meseca

Novosti online

06. 12. 2021. u 13:46

NAJNOVIJA vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila pokazuje da će početkom nedelje biti hladno, uz povremene padavine.

СТИЖЕ ЈАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза, ево какво нас време чека до краја месеца

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Čubrilo naglašava da će snega biti uglavnom u predelima preko 600 metara nadmorske visine, ali je nakratko moguć i niže.

Oko 9. decembra kratkotrajno otopljenje, a zatim novo zahlađenje uz padavine. Do oko 15. u mesecu biće umereno hladno, zatim je moguće manje otopljenje.

Prema 20. decembru ima signala koji vode ka jačem zahlađenju.

Danas nad većim delom regiona pretežno oblačno i hladno, nad središnjim, a posebno južnim i jugoistočnim predelim regiona povremene padavine, sneg uglavnom preko 600 mnv. Na zapadu suvo, ponegde uz sunčane intervale.

U toku noći ka utorku padavinska zona bi se mogla proširiti još malo na sever i zahvatiti veći deo Srbije (osim najvećeg dela Vojvodine), severoistok BiH i možda istok Hrvatske, ali će padavine nad tim delom regiona biti slabe i ukoliko se sneg i javi neće dolaziti do akumulacije, barem ne ispod 500mnv. Vetar severozapadni, umeren, povremeno i jak, duž Jadrana bura. Dnevni maksimum danas i sutra od 0 do +6 stepeni Celzijusa, ističe Čubrilo.

U utorak posle podne razvedravanje, te će noć ka sredi biti dosta hladna, ponegde uz maglu, a nad najvećim delom regiona treba očekivati mraz do -1 do -6 stepeni Celzijusa. Na planinama, posebno tamo gde će snega biti na tlu, lokalno i ispod -10 stepeni Celzijusa. U sredu tokom dana suvo i hladno uz okretanje vetra na južni smer.

Foto: V.Ć.

 

Promena vremena

U četvrtak sledi nova promena vremena, ispred novog frontalnog poremećaja će se ka nama i to posebno ka istočnim i središnjim predelima regiona pokrenuti topliji vazduh, te će ovde uz jak vetar južnog kvadranta maksimum ponegde biti i oko +8 stepeni Celzijusa, dok će prema zapadu biti hladnije uz maksimum oko +3 stepena Celzijusa. Naoblačenje će već u četvrtak ujutro zahvatiti zapadne, jugozapadne i južne predele donoseći kišu, Jadranu ponegde i grmljavinu, dok će nad Gorskim Kotarom i većim delom Slovenije biti snega, pokazuje vremenska prognoza.

U toku dana pogoršanje će zahvatiti i ostale predele, a kako hladan front bude napredovao na istok uz okretanje vetra na severozapadni smer uslediće zahlađenje, te je posle podne i u noći ka petku prolazna pojava snega moguća i u nizijama regiona. U petak tokom dana hladnije, ali uglavnom suvo uz maksimum od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Od 11. 12. do 13. 12. sledi razvijanje ciklona nad Jadranom i od njegovog tačnog položaja će zavisiti i temperatura vazduha i oblik padavina.

D. Balšić

 

Jače zahlađenje

Posle 15. 12. bi nakratko usledila stabilizacija, a zatim postoje signali da bi moglo doći do pomeranje sinoptike u pravcu koji bi oko 18. 12. mogao voditi ka jačem zahlađenju, uz prave zimske temperature i u nizijama. Ovako nešto bi bilo u skladu sa dugoročnim trendom, ali tek za tri do četiri dana ćemo nešto više znati o mogućem razvoju sinoptike posle 15. 12, kaže Čubrilo.

Naredni dani donose tipično rano decembarsko vreme, sa laganim spuštanjem snežne granice ispod 300 mnv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MINISTAR VULIN: Zalažem se da se onima koji izazovu saobraćajnu nesreću u pijanom i drogiranom stanju sudi kao za pokušaj ubistva