"VITAMIN D ZAUSTAVLJA OLUJU" Kamenov: "Omikron" je drugačiji, ali ne znači da je patogeniji

Tanjug

05. 12. 2021. u 20:09

IMUNOLOG Borislav Kamenov izjavio je danas da ne treba izvlačiti zaključak da je omikron soj korona virusa patogeniji od drugih sojeva jer ima 15 mutacija na spajk proteinu.

ВИТАМИН Д ЗАУСТАВЉА ОЛУЈУ Каменов: Омикрон је другачији, али не значи да је патогенији

Foto: Printskrin Youtube

-Ako se ljudi manje razboljevaju, ako ne dobijaju teže kliničke slike, ako vakcinisani imaju dobar imunitet na prethodnu konformaciju, onda to znači da je virus oslabio, a ne da je ojačao. On jeste različit, ali ne smemo da izvedemo zaključak da je zbog toga patogeniji - naveo je Kamenov za Tanjug TV.

Povodom zabrinutosti da vakcine neće biti dovoljno efikasne protiv novog soja, Kamenov je rekao da je pitanje kako će virus ući u ćelije, ako se spajk protein toliko promenio jer, kako je naglasio, ćelije se nisu promenile.

- Ne znamo koliko je opasan. Mi znamo da ima nekih 15 mutacija na spajk proteinnu, što je protein koji je odgovoran za ulazak u ćeliju i koji prepoznaje naše receptore. Ako ima 15 mutacija, ako se promenila konformacija tog virusa,tog spajk proteina koji je odgovoran za ulazak, možda on manje ulazi u naše ćelije. To ne znamo - rekao je Kamenov i naglasio da su za to potrebne naučne analize i ispitivanja.

Kako je dodao, to što je spajk protein drugačiji kod novog soja "može da znači da je on gori, ali i da je manje agresivan".

Ukazao je i na značaj jačanja imuniteta i uzimanja vitamina D u borbi protiv korona virusa.

- Vitamin D zaustavlja oluju -  rekao je Kamenov.

Kamenov je rekao i da su problem velika, a ne mala okupljanja ljudi.

Kako je objasnio, na velikim okupljanjima jedan oboleo može da zarazi nekoliko desetina ili stotina ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!