ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Naredne nedelje sneg, pa otopljenje, sredinom meseca i pravo zahlađenje

Novosti onlajn

04. 12. 2021. u 11:21

PROFESOR geografije Marko Čubrilo objavio je najnoviju vremensku prognozu prema kojoj će sutra biti malo toplije, ali uz novo naoblačenje sa padavinama.

ЧУБРИЛО ОБЈАВИО НАЈНОВИЈУ ВРЕМЕНСКУ ПРОГНОЗУ: Наредне недеље снег, па отопљење, средином месеца и право захлађење

Foto N. Skenderija

Kako predviđa, početkom naredne nedelje biće hladnije uz moguću pojavu kratkotrajnig snega i u nizijama. Drugi deo nedelje donosi otopljenje, a za naredni vikend je moguće novo zahlađenje. Za sada se verovatnoća za konkrentije zahlađenje počinje nazirati tek posle 18.12.

- Drugi dan vikenda donosi novo naoblačenje, ali i manje otopljenje, posebno na jugoistoku regiona. Od posle podneva padavine se očekuju nad većim delom regiona, snežna granica na zapadu biće oko 500 metara nadmorske visine (mnv), a na istoku i do 800 mnv. Početkom sledeće nedelje hladnije uz povremene padavine i pojava sneg bi bila moguća i u nizijama, ali za sada deluje da će samo planine preko 600 mnv imati konkretniji snežni pokrivač - piše Čubrilo.

Kako dodaje dalje, vetar će prvo u nedelju na kratko okrenuti na južni, dok bi u prvom delu sledeće nedelje trebalo da bude pojačan severni, a duž Jadrana bi bilo bure.

- U drugom delu naredne nedelje ponovo otopljenje i to posebno nad južnim i središnjim predelima gde će maksimum biti i oko 9 stepeni Celzijusa. Na zapadu hladnije uz maksimum oko 4 stepena Celzijusa. Dalji razvoj sinoptike je jako upitan, za naredni vikend je ponovo moguće prolazno zahlađenje, ali bi snega verovatno, barem nekog ozbiljnijeg i dalje uglavnom bilo preko 500 mnv. Dugoročna procena CFSV2 u dugoročnog GFS-a sugerišu da bi posle 18.12. sinoptika trebala krenuti u pravcu konkretnijeg zahlađenja - objasnio je zaljubljenik u meteorologiju.

Naredni dani donose vrlo pomenljivo vreme, ali će se sneg, barem obilniji za sada verovatno držati predela preko 700 mnv, zaključuje Čubrilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda