PRESUDA ULAZNICA U SINAGOGU: Prvi osnovni sud u Beogradu naložio rabinu Asielu da omogući vernicima ulazak u hram

V. C. S.

02. 12. 2021. u 17:24

BIVŠI predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak verovatno je prvi vernik u Srbiji kome će po sudskoj odluci ubuduće biti dozvoljeno da prisustvuje verskom obredu!

ПРЕСУДА УЛАЗНИЦА У СИНАГОГУ: Први основни суд у Београду наложио рабину Асиелу да омогући верницима улазак у храм

Foto Tanjug

Posle sudskog spora koji je trajao godinu dana, a po Nećakovoj tužbi protiv rabina Isaka Asiela i prvog čoveka Jevrejske opštine Beograd Aleksandra Jinkera, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je privremenu meru. Njome se nalaže tuženima da omoguće Nećaku slobodan ulazak u beogradsku sinagogu Sukat Šalom i slobodno ispovedanje vere!

Osim ove čeka se sudska odluka u još 17 identičnih sporova po tužbama koje su pokrenuli vernici, tvrdeći da im rabin zabranjuje da prisustvuju bogosluženjima. Sud se u presudi, u koju su "Novosti" imale uvid, poziva na Zakon o crkvama i verskim zajednicama i član 43 Ustava, kojim se jamči sloboda veroispovesti i pohađanje verske službe ili nastave, i navodi da je ovo pravo Nećaku zagarantovano, a u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19.

U tužbi, Nećak je naveo da su on i grupa vernika, uz pomoć navijača, izbačeni iz sinagoge 25. oktobra 2019. godine, kada su na dvorišnoj kapiji i vratima promenjene brave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...