PRESUDA ULAZNICA U SINAGOGU: Prvi osnovni sud u Beogradu naložio rabinu Asielu da omogući vernicima ulazak u hram

V. C. S.

02. 12. 2021. u 17:24

BIVŠI predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak verovatno je prvi vernik u Srbiji kome će po sudskoj odluci ubuduće biti dozvoljeno da prisustvuje verskom obredu!

ПРЕСУДА УЛАЗНИЦА У СИНАГОГУ: Први основни суд у Београду наложио рабину Асиелу да омогући верницима улазак у храм

Foto Tanjug

Posle sudskog spora koji je trajao godinu dana, a po Nećakovoj tužbi protiv rabina Isaka Asiela i prvog čoveka Jevrejske opštine Beograd Aleksandra Jinkera, Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je privremenu meru. NJome se nalaže tuženima da omoguće Nećaku slobodan ulazak u beogradsku sinagogu Sukat Šalom i slobodno ispovedanje vere!

Osim ove čeka se sudska odluka u još 17 identičnih sporova po tužbama koje su pokrenuli vernici, tvrdeći da im rabin zabranjuje da prisustvuju bogosluženjima. Sud se u presudi, u koju su "Novosti" imale uvid, poziva na Zakon o crkvama i verskim zajednicama i član 43 Ustava, kojim se jamči sloboda veroispovesti i pohađanje verske službe ili nastave, i navodi da je ovo pravo Nećaku zagarantovano, a u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19.

U tužbi, Nećak je naveo da su on i grupa vernika, uz pomoć navijača, izbačeni iz sinagoge 25. oktobra 2019. godine, kada su na dvorišnoj kapiji i vratima promenjene brave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POSLE PROGONA, POVRATAK NA KATEDRU: Dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER, dobila zaštitu od otkaza rešenjem suda