STROGA PROVERA NA AERODROMU: Danas zaseda Krizni štab, moguće pomeranje raspusta, za putnike iz sedam zemalja Afrike 14 dana kućni karantin

B. RADIVOJEVIĆ

01. 12. 2021. u 08:00

PREDSTAVNICI države i medicinske struke na današnju sednicu Kriznog štaba, opet, dolaze sa dva različita viđenja dalje borbe protiv epidemije kovida 19, pa je malo verovatno da će biti velikih iznenađenja u smislu pooštravanja protivepidemijskih mera. Dogovor se očekuje samo oko pomeranja zimskog raspusta, koji bi mogao da počne 20. decembra.

СТРОГА ПРОВЕРА НА АЕРОДРОМУ: Данас заседа Кризни штаб, могуће померање распуста, за путнике из седам земаља Африке 14 дана кућни карантин

Testiranje je organizovano na aerodromu "Nikola Tesla" / Foto Tanjug

Za zahtev medicinara da se primena kovid-sertifikata proširi na 24 sata i na druge objekte mimo restorana i kockarnica, nema konsenzusa. Kompromisno rešenje, o kojem se pregovara, moglo bi da bude da sertifikati važe od 18, umesto od 20 sati. Ni sami medicinari koji iznose zahtev da se, zbog pojave omikron soja korone, uvede kućni karantin za sve koji ulaze u zemlju iz država u kojima je potvrđena ova varijanta, ne veruju da će za takvu meru dobiti podršku ostatka štaba. Tako će se pojačavanje nadzora vezati za kontrolu putnika koji dolaze iz sedam zemalja južne Afrike, ili su u prethodnih 14 dana u njima boravili.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u utorak da je Srbija preduzela pojačane mere na aerodromu zbog pojave novog soja virusa:

- Postoji posebna procedura za ljude koji dolaze iz zemalja gde postoji taj soj u većem obimu, radi se testiranje na aerodromu, ide se u karantin. Nikoga ne vraćemo iz Srbije, ljude stavljamo pod kontrolu, procedura nije komplikovana, morate da se testirate, morate biti u karantinu, ako ste pozitivni, mi preuzimamo brigu, odgovorne države tako rade - rekao je Lončar.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksijem, uz mere pune zaštite, do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. MUP će na dnevnom nivou kontrolisati poštovanje karantina. Potrebno je i PCR testiranje sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma, dok negativan PCR test, koji se radi o ličnom trošku, neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana.

Virus, međutim, može da uđe i "drugim putem", jer sve više evropskih zemalja potvrđuje prisustvo omikrona. Profesor Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da u Srbiji nije potvrđen novi soj, sa dosad najvećim brojem mutacija, ali ni prisustvo delta plus varijante korone.

- Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je, ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih država, da će doći i u našu zemlju - kaže profesorka Jovanović. - U vezi sa novom varijantom brinu me posledice mutacija, kao i to da li će se nova varijanta virusa brže širiti i da li će izazvati težu ili blažu kliničku sliku.

NA RESPIRATORIMA 199 OBOLELIH

EPIDEMIOLOŠKA kriva se zaravnjuje i već sedam dana nema velikih oscilacija u broju novoinficiranih: u utorak je virus potvrđen kod 2.272 od 16.858 testiranih. Broj umrlih, međutim, ne opada. Za 24 sata bitku sa kovidom izgubila su još 54 pacijenta, a na respiratorima je njih 199.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo