VEŽBE DISANJA POSLE KORONE: Dr Marija Zdravković objasnila na šta obratiti treba pažnju tokom oporavka

Novosti onlajn

17. 10. 2021. u 11:04

DOC. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa objasnila je kakve vežbe disanja treba raditi posle kovida da bi se organizam vratio u normalu i izborio sa postkovidom, koji je čest kod kovid pacijenata.

ВЕЖБЕ ДИСАЊА ПОСЛЕ КОРОНЕ: Др Марија Здравковић објаснила на шта обратити треба пажњу током опоравка

Foto: Printskrin/RTS

- Vežbe disanja najvažnije su za smanjenje takozvanog štetnog dejstva simpatičkog nervnog sistema, koji je nadražen u koroni. Svako ko je imao koronu povremeno dobija napade nervoze za koje ne zna zašto nastupaju, ne može da spava, ima gubitak koncentracije, ne može da završi neke lake radne obaveze... To je sve posledica dejstva i na centralni nervni sistem - kazala je dr Zdravković.

Ona je dodala da taj takozvani autonomni nervni sistem, koji ne možemo da kontrolišemo, a koji upravlja našim unutrašnjim organima, upravlja tokom krvi u srčani mišić.

I zato je bitno to duboko disanje - udahne se brzo i dah zadržimo tri do pet sekundi i onda polako izdahnemo, tako polako kao da duvamo u sveću, a ne želimo da je ugasimo odjednom - objasnila je dr Zdravković i dodaje da neko ko je tek preležao kovid ne može tri sekunde da zadrži dah.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

 

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina