VAKCINOM STALI NA PUT KORONI: Reporteri "Novosti" prvi put u pandemiji u poseti ustanovi socijalne zaštite za decu i mlade u Sremčici

J. Ž. SKENDERIJA

12. 10. 2021. u 11:17

BORBU sa kovidom 19 oko 300 štićenika i 100 zaposlenih u Ustanovi socijalne zaštite za decu i mlade u Sremčici zaustavili su vakcinacijom.

ВАКЦИНОМ СТАЛИ НА ПУТ КОРОНИ: Репортери Новости први пут у пандемији у посети установи социјалне заштите за децу и младе у Сремчици

BEZBRIŽNI Na svakom koraku u ustanovi susrećemo se sa pozitivnom energijom, Foto Z.Jovanović

Već u prvom talasu imunizacije većina korisnika doma je pelcovana, a mnogi od njih ovih dana primaju i treću dozu. Koroni su stali na put, ali su maske i držanje distance postali deo njihovog svakodnevnog života.

Kako tvrdi Marina Vidojević, direktorka ustanove, među štićenicima nema zaraženih virusom korona, a objekat u kome je nekada bio karantin za obolele, vraćen je staroj nameni.

- Pošto su korisnici vakcinisani i zdravi, vratili smo se svakodnevnim aktivnostima - kaže Vidojevićeva.

- Želimo da naši korisnici i dalje žive i odrastaju u lepom ambijentu, da im pored savremenih terapija obezbedimo i one sitnice koje mnogo znače, da sitne stvari cenimo više, a da se svim velikim i malim pobedama radujemo zajedno.

Trenutno je ovo jedna od naših najvećih pobeda.

Foto Z.Jovanović

Sreća je u životu kada znamo da smo voljeni i to zbog toga kakvi smo, a još više uprkos tome kakvi jesmo. Štićenici u "Sremčici" upravo to osećaju. Na svakom koraku u ustanovi susrećemo se sa bezbrižnošću i pozitivnom energijom. Niko od zaposlenih ne podiže glas, a predanost svakom štićeniku ponaosob je nemerljiva. Svoju direktorku oslovljavaju jednostavno sa "Marina" i pri susretu svi je srdačno pozdravljaju. Ona im se obraća blagim pogledom i osmehom punim razumevanja, a vrata njene kancelarije, kažu, otvorena su uvek i svima. Nema nerešivih problema, a kada zapne, rešavaju ih udruženim snagama.

POBEDA Marina Vidojević, Foto Z.Jovanović

I odbranu od virusa u "Sremčici" su počeli zajedno. Potpuna, prvo dvonedeljna, a kasnije i četvoronedeljna izolacija bile su prošle godine jedini način da se zaraza kovidom 19 u domu zaustavi. Zaposleni su spremno prihvatili izazov, iako je bilo samohranih ili majki sa malom decom, a entuzijazam nije nedostajao ni negovateljicama sa svega nekoliko meseci pred penzijom.

- Nije nam bilo lako da ostavimo svoje porodice, decu, stare roditelje, ali je ljubav prema ovoj deci, kojima smo mi jedina porodica i podrška, bila jača. Naši korisnici nemaju nikog osim nas i zato sa nama dele sve tuge i radosti. Oni znaju da smo mi tu uvek za njih - kaže direktorka.

Foto Z.Jovanović

Za Nelicu Marković, socijalnog radnika koja dosta vremena provodi sa štićenicima, godina za nama je bila puna izazova, a pandemija je promenila njihove ciljeve, želje i mogućnosti.

- Situacija u kojoj smo se našli bila je neočekivana, neželjena i nepredvidiva. Svoje resurse smo pregrupisali, pre svega na pomoć korisnicima da prihvate i razumeju novonastalu situaciju i da se upoznaju sa epidemiološkim merama, a sve u cilju zaštite njihovog zdravlja i bezbednosti - kaže ona.

Prethodnih meseci dva su pitanja koja su zaposleni svakodnevno mogli da čuju: "Kada ću u porodicu?" i "Kada će mi doći centar?". Odlaske u porodicu, kao i susrete sa zaposlenima u centrima za socijalni rad širom Srbije, koji su uglavnom njihovi staratelji, zamenili su intenzivni telefonski razgovori, koji su u tim trenucima bili jedino mogući. Sada se polako sve vraća u normalu. Mnogi su počeli da izlaze i da posećuju svoju familiju.

- Pandemija je promenila našu svakodnevicu, a ono što je ostalo nepromenjeno i u izmenjenim okolnostima su uvažavanje slobode korisnika i ljudskog dostojanstva, negovanje neutralnog i neosuđujućeg stava i poštovanje prava korisnika - ističe Markovićeva.

Školuju se za frizere, cvećare...

SVA deca školskog uzrasta iz Doma u Sremčici uključena su u obrazovni sistem. Ukupno njih 73 pohađaju osnovnu i srednju školu. Upisani su u škole "Sveti Sava", "Stefan Dečanski" i Srednju zanatsku školu. Većina njih obrazuje se za zanimanja poput frizera, baštovana, cvećara...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)