SLAVNIH 67 DANA UŽIČKE REPUBLIKE: Svečano obeleženo 80 godina od oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu

V. N.

25. 09. 2021. u 20:50

PROŠLO je 80 godina od formiranja Užičke republike, a 24. septembra, na dan kada je 1941. stvorena "prva slobodna teritorija u pokorenoj Evropi" svečanom ceremonijom na platou Narodnog muzeja Užice obeležena je godišnjica.

СЛАВНИХ   67 ДАНА УЖИЧКЕ РЕПУБЛИКЕ: Свечано обележено 80 година од ослобођења Ужица у Другом светском рату

Obeležavanje važnog datuma naše istorije / Foto Printskrin

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević istakla je da je ovaj značajan datum dan početka slavnih 67 dana slobode, otpora fašizmu, zlu koje je stiglo do gotovo svakog kućnog praga i pretilo da slomi svako suprotstavljanje njegovoj nerazumnoj želji da zavlada svetom.

- U suočavanju sa takvom opasnošću Užičani su pokazali veliku hrabrost i suprotstavili se nadmoćnijem neprijatelju, snagom koju imaš samo ako nemaš izbora. Branili su svoj grad, svoje porodice, svoje živote sa žarom onih koji više ništa nemaju da izgube. Život bez slobode za njih nije imao smisla - rekla je gradonačelnica, naglasivši da polaganjem venaca pokazujemo poštovanje hrabrim precima koji su platili visoku cenu i podneli najveće žrtve u borbi za oslobođenje i podstakli na otpor našeg slobodarskog naroda.

Užička republika je zahvatala područje zapadne Srbije, delove Šumadije i Pomoravlja, na površini od oko 19.000 kilometara, i imala oko milion stanovnika. Predsednik Gradskog odbora Subnora Užice Milić Vukić rekao je da srpski narod nikad nije trpeo ropstvo:

- Nakon sloma jugoslovenske vojske u otadžbini, 15. aprila Užičani su branili svoj grad i 118 njih je u toj borbi položilo svoje živote.

Vojin Mrđa, sekretar Subnora Užice, podsetio je da je užički kraj dao nemerljiv doprinos oslobođanju ovog kraja i cele naše zemlje. Kako je istakao, mnogi borci položili su živote u sukobima sa okupatorom na prostoru cele bivše države.

Komemoracija poginulim borcima održana je na Partizanskom groblju na Dovarju, gde je sahranjeno oko 230 boraca Užičkog NOP odreda i boraca drugih jedinica i rodoljuba, poginulih na užičkom području od 1941. do 1945. godine. Od 230 boraca čiji se posmrtni ostaci nalaze na Partizanskom groblju, imenom i prezimenom poznato je 176 osoba. Među njima je i pet narodnih heroja. U Narodnom muzeju Užice, među stalnim postavkama je i Užička republika 1941.

OBNOVLjENA I PROIZVODNjA

CENTAR Užičke republike je bio grad Užice, u koji su prvobitno ušle četničke jedinice 21. septembra, a zatim su ga predale partizanima 24. septembra. Tokom oktobra i novembra 1941. Užice je postalo sedište Vrhovnog štaba NOPOJ, CK KPJ, Glavnog štaba NOPO Srbije i CK SKOJ. Na slobodnoj teritoriji obnovljena je proizvodnja u predratnim fabrikama i zanatskim radionicama. Organizovana je zdravstvena služba i železnički saobraćaj. Razvio se i intenzivan kulturni život, piše na sajtu Narodnog muzeja Užice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)