U KAFANU I KLUB SAMO SA KOVID PROPUSNICOM: Srbija po broju inficiranih prva u Evropi, uvode se kovid propusnice

B. Radivojević

22. 09. 2021. u 08:01

SA pozicije zemlje u kojoj je vakcinacija protiv kovida 19 počela ranije nego u EU, i koja sve vreme ima vakcina na lageru, Srbija je došla do toga da smo trenutno po broju inficiranih prvi u Evropi i drugi u svetu.

У КАФАНУ И КЛУБ САМО СА КОВИД ПРОПУСНИЦОМ: Србија по броју инфицираних прва у Европи, уводе се ковид пропуснице

Foto Z. Jovanović

Dalje ubrzavanje epidemije, bar delimično, mogle bi da uspore kovid-propusnice, za čije uvođenje je, kako je juče najavio dr Mirsad Đerlek, državni sekretar za zdravstvo, sve spremno. Čeka se samo definitivna odluka Kriznog štaba. Propusnice će biti uvedene u noćnim klubovima, barovima, kafićima, restoranima u zatvorenom, ali među lekarima, koji su se prvi zalagali za njihovo uvođenje, sad vlada mišljenje da se sa ovom merom zakasnilo.

Virus se već dosta raširio, a dominantni delta soj se tri do četiri puta brže prenosi nego izvorni virus korona. Juče je virus potvrđen kod 7.232 od 25.014 testiranih. Preminulo je još 38 obolelih, a za samo 24 sata broj hospitalizovanih povećan je za 198. Sada je u bolnicama 4.837 pacijenata, od kojih 188 na respiratoru.

Epidemiolozi uopšte nemaju dilemu da bismo sada bili u boljoj situaciji da smo ranije uveli propusnice za javne prostore, koje odavno primenjuju mnoge zemlje. One podrazumevaju jedan od tri uslova za ulazak u zatvorene objekte, a u nekim zemljama uključujući i Sloveniju, i u bašte restorana - da je osoba preležala kovid 19, da je vakcinisana ili da ima negativan test na koronu.

Foto: Tanjug

Mirsad Đerlek

To je medicinski deo Kriznog štaba tražio pre početka ovog talasa epidemije, ali je tada protumačeno da bi takva mera bila protivustavna.

- Za kovid-propusnice je uglavnom sve spremno i čeka se definitivna odluka - kaže dr Đerlek. - Pravnici kažu da to nije protivustavno, posebno na onim mestima na kojim ljudi ne moraju da borave. Ne moramo da idemo u noćne klubove, restorane i barove. Bitno je da sve to uskladimo sa Ustavom i da nemamo sutra ljude koji će se pozivati na kršenje ljudskih prava, Ustava, a to smo već sa pravnicima raščistili. Samo se čeka odluka Kriznog štaba, da se vidi kako će se to sprovoditi u delo i da se vidi kako će se svaka institucija ponaosob ponašati po tom pitanju.

Đerlek kaže da kovid-propusnice mogu da budu vrlo bitno sredstvo za uspostavljanje kontrole nad epidemijom, zato što će zaustaviti mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih, i na taj način sprečiti širenje virusa.

- Tako da nije kasno za propusnice, naravno. Imamo sigurno još mnogo godina borbe sa virusom korona, jer time što nismo postigli dovoljan broj vakcinisanih, produžili smo postojanje i opstanak virusa na našem terenu i ta borba će još trajati.

Odluka o uvođenju kovid-sertifikata doneta je na sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona 11. septembra.

DNEVNO UMRE PUN AUTOBUS LjUDI

ŠEF Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da bi epidemiološka situacija u Srbiji bila još gora da nije vakcinisano oko tri miliona ljudi:

- Svakog dana u Srbiji umire jedan autobus ljudi, ako to nije alarm, onda ne znam šta je alarm i šta će da probudi ljude da se vakcinišu - kaže Ivanuša. - Analiza urađena u Engleskoj pokazala je među umrlima od kovida u prvih sedam meseci ove godine bilo jedan odsto vakcinisanih, od kojih je većina već bila u veoma lošem zdravstvenom stanju. Devedeset devet odsto bilo je nevakcinisanih.

BONUS VIDEO: KAKO JE PORODILjAMA OBOLELIM OD KORONA VIRUSA?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna