PREMINUO VOJISLAV VOJA JERINIĆ: Odlazak jednog od najboljih srpskih matematičara

V. Mitrić

16. 09. 2021. u 09:31

„CARSTVU nebeskom“ velikim i čuvenim srpskim, jugoslovenskim i lozničkim matematičarima, pridružio se i profesor matematike lozničke Gimnazije „Vuk Karadžić“ u penziji, Vojislav Voja Jerinić (81), koji je umro juče u Loznici, u ovdašnjem naselju Klupcima, gde je rođen, odrastao i proveo čitav život, isključujući samo studiranje na Prirodno-matematičkom fakultetu i služenje vojnog roka.

ПРЕМИНУО ВОЈИСЛАВ ВОЈА ЈЕРИНИЋ: Одлазак једног од најбољих српских математичара

Foto: Novosti

Decenijama je njegovo ime sinonim za matematiku, koju je predavao čitav radni vek u čuvenoj lozničkoj Gimnaziji, koja je, uz njega, iznedrila velike matematičare od profesora Milorada Bertolinija, Ljube Katića, Zorana Milanovića, Nedeljka Neđe Matića i njihove generacije, do profesora dr Zorice Stanimirović sa PMGu Beogradu u novije vreme do mnogih drugih.

Profesor Voja, kako su ga jednostavno zvali đaci, mirno, tiho, pedagoški vešto i naučno umesno da matematika nije nikakav bauk i da ne piše džabe na Delfijskom hramu da ne ulaze oni koji ne znaju matematiku i muziku. Za profesora Jerinića matematika je bila  mnogo, mnogo više od posla, struke, predmeta. Živeo je život uz nju i uz uvođenje đaka u njene tajne, što im je širilo, kako kaže njegov veliki prijatelj i kolega profesor Vlada Marković, „ne samo znanja iz te velike nauke, već i sve životne vidike“.
- Poklonio je đacima, praktično, svoj život, učeći ih na njemu znan način, na način najboljih gimnazijskih profesora u Srbiji za sva vremena - kaže mr Marković.
U telegramu saučešća povodom smrti profesora Jerinića, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je napisao:
- I po znanju, umeću, časti, poštenju, posvećenosti prema đacima, svojoj školi, matematici i rodu svome, svojim najbližim, ime Vaše ostaće upamćeno za sva vremena u Loznici, gradu koji ste zadužili za sva vremena. Tih, miran, staložen, učtiv, prijatan, otmen, profesor Vojsilav Nikolić će nedostajati gradu u čiju je „sliku“ baš uložio sebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)