ŽEĐ PRELILA ČAŠU: Stočari podjavorskih sela najavljuju blokadu Magistrale ka crnogorskom primorju

D. GAGRIČIĆ

13. 08. 2021. u 06:50

STOČARI podjavorskih sela najavili su da će 19. avgusta, u Novoj Varoši, blokirati magistralni put Beograd - Crnogorsko primorje, zbog žeđi i višedecenijskog nemara vlasti, kao i zbog traljavo vođenih poslova u dovođenju vrela Trudovačke reke.

ЖЕЂ ПРЕЛИЛА ЧАШУ: Сточари подјаворских села најављују блокаду Магистрале ка црногорском приморју

Foto Privatna arhiva

- Žeđ je prelila čašu! Hoćemo da skrenemo pažnju, državnom vrhu Srbije, da nećemo više da budemo građani trećeg reda, i da nas opštinske vlasti vuku za nos, godinama obmanjuju i omalovažavaju - istakli su ogorčeni meštani.

Oni su sa zbora, održanog u sredu uveče ispred Zadružnog doma u selu Božetići, centru mesne zajednice koji obuhvata sedam sela, poručili:

- Hoćemo da nam dođe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je obećao novac za dovođenje vode sa vrela Trudovačke reke. Neka vidi našu patnju i muku. Tražimo i da se polože računi za ostala obećanja iz Republike, ili su nas i oko tih obećanja lokalne vlasti obmanjivale?

BURAD Stočari sve poslove ostave da bi doterali vodu, Foto Privatna arhiva

Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević istakao je da je izostala više puta obećana pomoć iz republičke kase. On je odvraćao meštane od blokade magistrale, ukazujući na posledice, ali su žitelji podjavorskih sela uporni u nameri...

- Znamo da je prekid saobraćaja krivično delo, ali ćemo i po cenu robije na asfalt izaći sa decom i ženama, dovešćemo traktore i cisterne, ali i burad i kante u kojima mesecima dovozimo vodu za domaćinstva i pojimo stoku - rekli su juče za "Novosti" meštani Božetića i Bukovika.

Poput onog čuvenog vapaja gladnog naroda: "Hleba, hleba, gospodaru..." iz Mažuranićevog epa "Smrt Smail-age Čengića", već nedeljama se iz sela na obalama Zlatarskog i Uvačkog jezera, i pod Javorom i Čemernicom, planinama ispod kojih biju pet vrela i tri reke, čuju jadikovke: "Vode, vode..."

U žednim domovima muka... Namiče se, kap po kap, štedi... Zbog dugotrajne suše ispražnjeni su rezervoari... A ovo područje je sa najvećim brojem krava u Starom Vlahu, neki i sa po 50-60 grla goveda. Planinke su poznate po čuvenom siru iz koliba, ali i dve mlekare, koje rade u dve i tri smene.

Meštani zebu da reka Vrševina, na kojoj zaseoci poje stoku i toče cisterne, ne ode (potone) u neki kraški otvor, kao pre koju godinu, kada je zadala velike muke i stočarima i vlastima da "pobegulju" vrate u korito.

CEVI

ZA dve godine, komunalno preduzeće "3. septembar" bez raspisivanja tendera, položilo je samo dva kilometra cevi - istakli su seljaci na zboru i pitali:

- Zašto su baš danas, na dan zakazanog zbora, stigle mašine i nastavile radove i to uz prisustvo TV kamera, "vadeći cevi iz kopriva"? Zašto je opština ostala bez pomoći Republike?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas