PRAVI HOROR NA HORGOŠU: Čitavog dana nepregledne kolone vozila na našem najvećem graničnom prelazu sa Mađarskom

J. Lemajić

17. 07. 2021. u 20:44

GRANICA između Srbije i Mađarske u subotu je bila spojena. Kolone automobila i autobusa, punih izmorenih lica putnika, na zvanična 33 a subjektivnih bar 38 stepeni Celzijusove skale, ne samo da su zakrčili međugranični prostor između prelaza Horgoša i Reske, već su se prostirale i do OMV pumpe na auto-putu M5 u Mađarskoj.

ПРАВИ ХОРОР  НА ХОРГОШУ: Читавог дана непрегледне колоне возила  на нашем највећем граничном прелазу са Мађарском

Foto J. Lemajić

Letnja slika na koju smo, usled pandemije virusa kovid 19, pomalo i zaboravili. Kako se epidemiološka slika popravila, a sa njom došlo i do pojednostavljenja načina putovanja, kilometarske kolone i višesatno čekanje na granici ponovo su se vratili na scenu.

Kako bi uzbrzali protok putnika, Granična policija i Uprava carine naše zemlje u subotu su pored šest traka na ulazu u našu zemlju, otvorili još dve na izlazu. Tako da je osam traka od jutra bilo otvoreno i redovi su bili ispred svih.

- Iako su gužve, carinska kontrola mora temeljno da se obavi, ali i pored toga nema puno zadržavanja na našoj granici. Mnogo duže se čeka sa mađarske strane - kažu nam carinski službenici, koji u subotu, zajedno sa kolegama iz policije, nisu stajali.

Na izlazu iz Mađarske, a time i Evropske unije, i ulazu u Srbiju, niko im nije tražio "kovid-pasoše" ili negativne testove na virus.

- To će nam trebati u povratku, jer smo sada samo u tranzitu - kaže nam Gili Karniši, koji iz Nemačke putuje ka Gostivaru u Makedoniji. - Prešao sam peške da bih uplatio za putarinu da posle ne gubimo vreme, i čekam sina da dođe. Pred mađarskom granicom smo čekali dva sata, a pred srpskom oko 45 minuta. Ali navikli smo, svake godine je manje-više tako. Poneli smo dosta vode i hrane, sipali gorivo, tako da nam samo ostaje da strpljivo čekamo.

On je, međutim, imao sreće jer je deonicu auto-puta kod Budimpešte prešao pre saobraćajne nezgode koja se desila u ranim jutarnjim časovima. Zbog nezgode između Đera i Budimpešte deo puta je bio zatvoren za saobraćaj, što je dovelo do kilometarskih kolona na mađarskim drumovima.

- Sigurno smo dva sata tamo stajali. Pred mađarskom granicom igla ne može više da stane koliki su redovi - kratko nam je rekla Irhan, državljanka Turske, koja je dovezla puna kola dece. - Bili su dobri, ali deca kao deca, nemaju baš mira, tako da su telefoni jedini spas. Muž je krenuo prvi sa jednim delom familije, a ja sa najmlađima. Do sada smo u kolima proveli 12 sati, a koliko nas još čeka ne možemo ni da pretpostavimo.

Da će im putovanje, bar kroz našu zemlju, potrajati svedoče radovi na nekoliko deonica auto-puta, kao i gužve na naplatnim rampama.

SMENE TURISTA I TURCI

SREDINA jula je tradicionalno vreme kada se poklopi smena mađarskih, poljskih, slovačkih, čeških turista koji putuju pretežno u Grčku na more i dolazak naših radnika iz inostranstva na godišnji odmor. Tu su i turski državljani koji su takođe na radu u zapadnim zemljama i koji koriste naš auto-put i prelaze jer su im bezbedniji od rumunskih i bugarskih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima