VITEZOVI SE VRATILI U KRUŠEVAC: Na megdan došli konjanici, strelci, borci sa kopljima, najmlađi Stefan ima samo četiri godine (FOTO)

S. BABOVIĆ

26. 06. 2021. u 21:33

NA desetine vitezova iz cele Srbije, konjanika, streličara, boraca odvažnih sa kopljem i mačem pristiglo je na 5. Viteški megdan u Kruševcu, a najmlađi među njima ima samo četiri godine!

ВИТЕЗОВИ СЕ ВРАТИЛИ У КРУШЕВАЦ: На мегдан дошли коњаници, стрелци, борци са копљима, најмлађи Стефан има само четири године (ФОТО)

Foto: S. Babović

Zove se Stefan Đurović i u Lazarev grad, gde se od 25.do 27.juna i održava atraktivna manifestacija Turističke organizacije Kruševac, ”dojahao” je na viteškom konju iz Kragujevca.

- Oduševljen je festivalom, zavoleo je pored nas srednjevekovne običaje, a kako je još mali, tek se sada upoznaje sa nasleđem - kaže za “Novosti” Igor Đurović, Stefanov otac, arheolog, koji svira gusle trzačke i psaltir, preteču klavira.

U SVEBOR Savezu Srbije svedoče za “Novosti” da je interesovanje za Viteški megdan bilo izuzetno, kao i da su vitezovi pristigli iz više družina iz cele Srbije.

- Nismo mirovali ni za vreme epidemije, iako festivala nije bilo, trudili smo se da kroz radionice pobošljamo našu opremu, uvek ima posla - kaže za “Novosti” Ivan Lazić, predsednik SVEBOR-a. - Ovde smo sa 30 vitezova različitih sposobnosti i afiniteta, ima i onih koji neguju davno zaboravljenu veštinu “đostranje” - borbu sa dva dugačka ratna koplja.

Zajedno sa vitezovima, u Arheološki park Kruševački grad, gde su tokom vikenda postavljeni šatori i gde se jarbola vijore zastave viteških družina, došli su i izrađivači srednjevekovne grnčarije. Specijalno za najmlađe posetice festivala organizovane su i grnčarske radionice.

- Već 13 godina radim sa decom i to je nešto najlepše na svetu - kaže grnčarka Sanja Janković iz Niša, koja radi u “Keramici Konstantinus” na izradi srednjevekovnih krigli, dozera za rakiju, dekorativnih predmeta za kojima vlada velika potražnja.

Na festivalu posla ima i za “lukare”. Dejan Rakić iz Naupara kod Kruševca već sedam godina izrađuje lukove i strele od raznovrsnih komada drveta. Profesionalni je stolar i zaljubljenik u neobično oružje.

U PONUDI I NAJBOLjA VINA

U Turističkoj organizaciji Kruševac se nadaju da je prva masovna manifestacija, koju pripremaju nakon što je utihnula epidemija samo jedna u nizu koja će do kraja jeseni privući brojnu publiku, kako je bilo i pre epidemije. Koncert Nacionalnog ansambla “Kolo” je prvog dana privukao par hiljada posetilaca, a jednaka poseta očekivala se i za nastup Biljane Krstić i “Bistrik orkestra”.

- ”Carski festival Lazarevi putevi vina” je sadržaj koji smo ponudili ovog subotnjeg dana, kao novinu na tradicionalnom festivalu, gde će se predstaviti više od 20 vinarija iz Srbije -napominje Dragana Kostić, predstavnica TOK, koji je uspešno organizovao Viteški megdan u Lazarevom gradu.

- Interesovanje za srednjevekovnim oružjem je čini mi se sve veće, a pored lukova i strela, radim vosak za zaštitnu, mete,vrhove strela, posebna tela strela-šaftove - priča lukar Dejan.

Među zaljubljenicima u srednji vek je i Aleksandra Mitrović, grafički dizajner iz Beograda, koja izlaže na Srednjevekovnom bazaru u okviru Viteškog megdana.

- Izrađujem nakit inspirisan unutrašnjosti Pećke patrijaršije, manastira Sopoćani, Visoki Dečani, Kalenić, potražnja za nakitom postoji i među turistima, mnogi ga kupuju,jer može predstavljati i suvenir - objašnjava Beograđanka Aleksandra Mitrović, koja je od majke nasledila ljubav prema istoriji umetnosti.

Do kraja Viteškog megdana koji se završava u nedelju Dečijim viteškim festivalom i venčanjem bračnog para u srednjevekovnom stilu u Crkvi Lazarica, posetioci će moći da pogledaju i nadmetanje u hajdučkim disciplinama, viteške borbe, okušaju se u jahanju konja gađanju iz strele. Na srednjevekovnom bazaru u ponudi su dragocene rukotvorine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar