SRBIJA I REPUBLIKA SRPSKA ODLUČILE: Zajedno obeležavaju dva istorijska događaja

Novosti online

23. 06. 2021. u 16:10

ODBOR za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije usvojio je predlog da Srbija i Republika Srpska zajednički obeležavaju godišnjicu istorijskog događaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА ОДЛУЧИЛЕ: Заједно обележавају два историјска догађаја

Foto: Instagram

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora podsetila je da je na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Srpske, koja je održana u Sarajevu 17. maja 2021. godine, usaglašeno da se zajednički obeležavaju dva istorijska događaja koji su od značaja za istoriju.

Godišnjica "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjska puška" obeležava se 9. jula, u selu Krekovi, opština Nevesinje, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

Nevesinjska puška je srpski ustanak podignut u okolini Nevesinja 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti, koji se ubrzo proširio na celu Bosnu i Hercegovinu, posle koga je otpočet Srpsko-turski rat. Posledica ustanka i rata protiv Otomanske imperije bio je Berlinski kongres 1878. godine.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedržavni praznik koji se praznuje 15. septembra u Srbiji i  Srpskoj od 2020. godine, a obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!