ČUDNA POJAVA NA NEBU IZNENADILA BEOGRAĐANE: Direktor RHMZ otkrio o čemu se radi

Novosti online

22. 06. 2021. u 21:37

BEOGRAĐANI su danas na nebu videli čudan beli leteći krug i odmah se zapitali o čemu se radi. U pitanju, ipak, nije ništa neobično. Radi se o meteorološkom balonu.

ЧУДНА ПОЈАВА НА НЕБУ ИЗНЕНАДИЛА БЕОГРАЂАНЕ: Директор РХМЗ открио о чему се ради

Foto: Jutjub/Milos Jakovljevic/Ilustracija

- Za numeričku prognozu vremena nisu dovoljni samo prizemni meteorološki podaci, već se vrše i takozvana visinska merenja meteoroloških parametara, prema standardima Svetske meteorološke organizacije. U tom smislu se i u Srbiji vrše svakodnevna takva merenja lansiranjem meteoroloških balona koji nose merni uređaj sa senzorima, koji komunicira sa radno stanicom pri tlu i odgovarajućim satelitima - kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On objašnjava da se na taj način mere temperatura vazduha, pritisak i vlažnost vazduha i određuju komponente vetra, sve do visine od 30 kilometara, odnosno dok balon ne pukne šireći se na sve nižem pritisku sa visinom.

- Podaci se u realnom vremenu primaju na radnoj stanici pri tlu i imaju strateški značaj ne samo za prognozu vremena, već i za bezbednost vazduhoplova i protivgradnu zaštitu. Jedno merno mesto odakle se lansiraju meteorološki baloni jeste Košutnjak, tako da balone pri vedrom vremenu mogu videti oni koji se nađu na pogodnom mestu u trenucima kad balon, napunjen vodonikom ili helijumom, poleće - dodaje prof. dr Nikolić.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere