MORSKI GALEB SE PONOVO GNEZDI U SRBIJI: Otkriće ornitologa u okolini Kladova

Lj. P.

16. 06. 2021. u 18:15

ORNITOLOG iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Marko Šćiban je krajem maja istraživao ptice u okolini Kladova, a među ostalim pticama na obali Dunava su bile prisutne polno zrele jedinke morskih sinjih galebova.

МОРСКИ ГАЛЕБ СЕ ПОНОВО ГНЕЗДИ У СРБИЈИ: Откриће орнитолога у околини Кладова

Foto: Marko Šćiban

To je ukazivalo na mogućnst da se tu gnezde. Detaljna pretraga terena je dala rezultate, i na kamenitoj obali su pronađena tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu.

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptice Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi iz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkazkim državama.

Kladovu, kako navode u Društvu za zaštitu i pručavanje ptica Srbije, najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Ova vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja, morski galeb je prisutan u većem delu Evrope na različitim morskim staništima, na većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom poput riba, rakova i malih sisara, ili otpacima sa deponija.

Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galebova koja se gnezdi u Srbiji. Druge dve vrste su obični i crnoglavi galeb.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)