SVETINJA SLAVI 950 GODINA: Najavljene svečanosti povodom jubileja manastira Prohor Pčinjski

D. RISTIĆ

08. 06. 2021. u 11:05

CENTRALNA proslava povodom 950 godina postojanja manastira Sveti Prohor Pčinjski održaće se u ovoj svetinji u nedelju, 13. juna, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija.

СВЕТИЊА СЛАВИ 950  ГОДИНА: Најављене свечаности поводом јубилеја манастира Прохор Пчињски

Foto D. Ristić

Obeležavanju velikog jubileja prethodiće, dan ranije, Međunarodna konferencija "Crkva pred izazovima savremenog sveta".

Svečanost će u nedelju otpočeti Sabornom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti Njegova svetost sa arhijerejima SPC. Potom će se održati svečana akademija, na kojoj će govoriti akademik dr Slavenko Terzić. U nastavku je planiran kulturno-umetnički program koji je pripremio veroučitelj Stevan Milošević.

- Programom želimo da predstavimo kulturnu baštinu naroda ovog kraja kroz pesmu i igru, a nastupaće mnogobrojna kulturno-umetnička društva iz Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca, Rakovca i Kumanova. Nastupiće i horovi vranjske gimnazije i Muzičke škole "Stevan Mokranjac", sestrinstvo manastira Sveti Stefan i Sveti Pantelejmon, kao i izvođači narodne muzike Čeda Marković, grupa "Izvor" i Branimir Stošić Kace - rekao je Milošević.

Domaćini Vladika Pahomije i Stevan Milošević, Foto D. Ristić

Episkop vranjski Pahomije kazao je da je proslava velikog jubileja manastira Prohor Pčinjski trebalo da bude održana prošle godine, ali je zbog pandemije kovida 19 odložena. No, i pored odlaganja, dobar deo planiranih aktivnosti je već održan, poput Međunarodnog naučnog skupa "Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu", Međunarodnog monaškog simpozijuma, izložbe o kulturnom nasleđu manastira, a u okviru izdavačke delatnosti Eparhije vranjske objavljeno je više izdanja.

POKROVITELj PREDSEDNIK VUČIĆ

POKROVITELj proslave jubileja manastira Prohor Pčinjski je predsednik Aleksandar Vučić.

- Centralnom proslavom biće zaokruženo obeležavanje ovog značajnog jubileja, a posle nje biće organizovane i manifestacije povodom 700 godina od upokojenja Svetog kralja Milutina, ktitora manastira Prohor Pčinjski - kazao je vladika Pahomije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju