HOĆE DA VIŠE NE KROČIMO NA KOSMET: Udruženje raseljenih Srba iz Đakovice o "poternicama" koje su osvanule u njihovom rodnom gradu

D. ZEČEVIĆ

31. 05. 2021. u 20:52

PROTEKLOG vikenda Đakovica je bila oblepljena plakatima sa slikama raseljenih Srba, koje su po gradu, pa čak i drveću postavljali predstavnici Udruženja nestalih Albanaca iz ovog grada.

ХОЋЕ ДА ВИШЕ НЕ КРОЧИМО НА КОСМЕТ: Удружење расељених Срба из Ђаковице о потерницама које су освануле у њиховом родном граду

Foto Printskrin

Na fotografijama je desetak naših sunarodnika koji više ne žive u ovom gradu, među njima i general Božidar Delić. Predsednica Udruženja Sanije Beriša rekla je na lokalnoj televiziji da je novi spisak sa imenima Srba koje smatraju navodnim zločincima predat policiji i da zahtevaju hapšenje Srba koji su na fotografijama.

- Zahtevima za hapšenje raseljenih, Srbima se crtaju mete na čelu i time ne samo da žele da spreče naš povratak u Đakovicu, nego čak i naše posete Kosovu i Metohiji. Hoće da nikada više ne kročimo na KiM. To je čista provokacija prema onima koji su bili primorani da napuste svoj grad i ostave sve, a da pritom ništa nisu skrivili. Lično sam se još ranije, posle sličnih situacija prijavio Specijalnom sudu u Prištini i zahtevao sam da me saslušaju, da im dam iskaz, ali me nisu pozvali - kaže, za "Novosti", Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

On naglašava da je uveren da je to što se našao na plakatima koji su osvanuli u Đakovici, poseban atak Albanaca na njega zato što nije otuđio svoju imovinu u ovom gradu, a koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji. I dok ističe da raseljeni Srbi uglavnom nisu otuđili svoje kuće, stanove i imanja, Stanojević smatra da se iza ovog najnovijeg pritiska jasno vidi namera da se spreči povratak raseljenih.

- U samom gradu, u Đakovici do 1999. godine živelo je oko 8.000 Srba dok nas je u čitavoj opštini bilo oko 12.500. Većina naše imovine je, međutim, uzurpirana i uništena poput kuća u Srpskoj ulici gde je bilo oko 2.000 srpskih domaćinstava, a sada su ili srušene ili su "zauzete" jer su se Albanci uselili u njih - kaže Stanojević.

Kako kaže naš sagovornik, on kao i svi raseljeni Srbi više od dve decenije nisu na svojoj dedovini:

- Očita je želja Albanaca iz Đakovice da se nikada više i ne vratimo. A, treba reći i da svi pritisci usmereni prema raseljenima potiču od sestre jednog od komandanata tzv. OVK za područje Đakovice.

KRIVI JER VOLE SVOJU ZEMLjU

NIKO od Srba čije se fotografije nalaze na ovim plakatima, nije počinio nikakvo zlo Albancima. Ali, s obzirom na to da je krivica voleti i braniti svoj narod i svoju državu, onda smo krivi - kaže Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!