DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE: Hladni front stiže u Srbiju - Evo kada dolazi do stabilizacije vremena

Novosti online

27. 05. 2021. u 13:07

PREMA najnovijoj vremenskoj prognozi, u narednom periodu očekuje nas sveže i hladno vreme za ovo doba godine.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ: Хладни фронт стиже у Србију - Ево када долази до стабилизације времена

Foto: E.Grčić

- Kraj maja i sam početak juna doneće nam relativno sveže i hladno vreme za ovo doba godine, dok se postepena stabilizacija vremena očekuje oko 5. juna - saopštio je meteorlog Đorđe Đurić.


Na severu Srbije danas pretežno sunčano. U ostalim predelima nakon sunčanog jutra umjereno oblačno popodne. U podne i popodne u istočnoj Srbiji pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom prepodneva promenljivo oblačno i nestabilno biće i u jugoistočnim i jugoistočnim krajevima Srbije. Pored jačeg razvoja oblačnosti, očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a oni će se kretati ka severoistoku, tako da do kraja dana i tokom večeri grmljavina sa pljuskovima može uticati i na centralne površine Srbije, Pomoravlje, Podunavlje i Braničevski okrug.

- Inače ova nestabilnost je posledica predprontalne nestabilnosti ispred hladnog fronta, koji je stigao do Alpa i severozapada Balkana, a koji se kreće dalje ka jugoistoku kao deo jakog ciklona, koji se nalazi iznad severa Nemačke i južno od Skandinavije i Baltika. Ovaj hladni front u drugoj polovini noći ka petak i petak ujutro doneće prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u Srbiju iz Hrvatske i Bosne, uz jak severozapadni vetar i pad temperature. Oblačnost i sistem padavina prelaziće se uglavnom preko zapadne Srbije i Podrinja dalje na istok i jugoistok, pa će veći deo Vojvodine ostati bez padavina, a u petak ujutro na severu Vojvodine i razvedravati se - kaže Đurić.

U ostalim delovima Srbije posle oblačnog jutra i popodne sa kišom i pljuskovima, od sredine dana biće pretežno sunčano popodne. U petak duvaće umeren do jak severozapadni vetar, krajem dana u slabosti. Nakon današnjeg 22 do 26 ℃, u Beogradu do 24 ℃, u petak nešto svežije, sa maksimalnom temperaturom od 20 ℃, u Beogradu do 21 ℃.
U Srbiji u subotu umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, a ujutro i popodne bilo bi pretežno sunčano. Popodne ponegde kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 20 do 24 ℃, u Beogradu do 22 ℃. Inače, jaki severozapadni vetrovi biće posledica izraženog vazdušnog pritiska, jer će znatno veći vazdušni pritisak biti iznad severoistoka Balkana, a niži preko jugoistoka, koji će takođe biti izražen jak severozapadni struja, i on očekujem i protok svežeg vazduha, pa se očekuje sveže od nedelje.

Inače, od nedelje do sredine sledeće nedelje Srbija će biti pod svrabom visinskog ciklona, uz promenljivo oblačno vreme i kišu i pljuskove sa grmljavinom. U nedelju duvaće jak severozapadni vetar, slab od ponedeljka. Maksimalna temperatura nedeljom od 18 do 22 ℃, u Beogradu 20 ℃, a od ponedeljka do srede od 13 ℃, u Beogradu od 15 do 17 ℃. Dakle, kraj maja i početkom juna imaće temperature znatno ispod proseka i biće niže čak za 10 stepeni. Prosek maksimalnih temperatura za sam kraj maja i početak juna je od 23 do 27 ℃.

Postepena stabilizacija vremena očekuje se oko 5. juna. Tada će temperature porasti i biće u skladu sa kalendarom, ali će i dalje biti uslova za popodnevnu lokalnu oluju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar