REKREACIJOM SPREČITE PREHLADU: Ove 4 vežbe pomoći će vam da budete zdraviji

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

21. 12. 2023. u 15:00

BROJNA istraživanja širom sveta su dokazala da redovna fizička aktivnost utiče na smanjivanje verovatnoće da se često prehladimo.

РЕКРЕАЦИЈОМ СПРЕЧИТЕ ПРЕХЛАДУ: Ове 4 вежбе помоћи ће вам да будете здравији

Foto Shutterstock

Naučnici su ustanovili da 60 minuta umerenih do intenzivnih aerobnih vežbi tri puta nedeljno jača imunitet. Mehanizam ovog dejstva je takav da rekreacija povećava aktiviranje i izlučivanje imunoglobulina i citokina, najvažnijih ćelija u odbrani organizma od infekcija. Zatim, ubrzava cirkulaciju krvi i limfe mišićnim kontrakcijama. Na taj način i ćelije koje napadaju mikroorganizme i brane nas od infekcije, poput neutrofila i limfocita, brže stižu do nepoželjnog gosta. Ustanovljeno je da su ove ćelije kod onih koji su fizički neaktivni znatno usporenije.

Kod onih koji praktikuju fizičku aktivnost tri puta nedeljno podiže se temperatura tela i na taj način pomaže antitelima u borbi protiv moguće infekcije. Redukuje i upalne procese u telu i tako omogućava imunom sistemu da radi bolje. Produbljuje disanje pa su šanse da se izbace mikroorganizmi iz disajnih puteva veće i povećava kapacitet pluća, što, takođe, štiti od prehlade i gripa.

Naravno, ne bi trebalo da se zaboravi da je telu potreban i odmor i zato je važan odlazak na spavanje pre ponoći, kao i pravilna ishrana.

Kada svane telo možete da "probudite" vežbama istezanja koje omogućavaju da se osećate fleksibilnije i pokretljivije u svakom smislu. To je idealan recept za odbranu od stresa i napornih obaveza.

Vrat i kičma

Ovo je jedna od najjednostavnijih vežbi za istezanje vrata i kičme. U stojećem položaju, skupite noge i spojite ruke. Tako spojene ruke, podignite iznad glave i pomerajte ih zajedno sa ramenima levo i desno. Ne pomerajte struk. Na taj način relaksirate kičmu i predeo oko vrata.

Zadnja loža

Zadnja loža je grupa mišića koja obuhvata butni mišić i komplet deo od zadnjice do stopala. Lezite na bok, uhvatite rukom stopalo i povlačite nogu ka leđima, ili isto ležeći obuhvatite rukom koleno i povlačite ga ka sebi. Ovo su istovremeno i vežbe za istezanje nogu. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Istezanje nogu

Iz stojećeg stava jednom nogom iskoračite ka napred tako da je oslonite na petu. Drugu nogu blago savijte u kolenu. Trupom težite ka opruženoj nozi. Potrebno je da osetite kako se mišići lagano i blago istežu. Ponovite isto iskorakom suprotne noge.

Lumbalni deo

Ova vežba popularno se naziva pereca. Lezite na leđa i savijte noge u kolenima, a onda ih oborite u stranu. Ovim položajem rasterećujete kukove i istovremeno se oslobađate bolova u lumbalnom delu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu