Koliko koštaju zubni implanti?

Novosti online

03. 12. 2023. u 13:43

Zubni implanti postaju sve popularnije rešenje za nadoknadu izgubljenih zuba, pružajući estetski privlačan i funkcionalan osmeh. U Srbiji se mogu pronaći zubne ordinacije koje nude visok kvalitet zubnih implantata po cenama znatno nižim nego u Zapadnoj Evropi, pa i regionu, zbog čega Srbija prednjači kao centar dentalnog turizma.

Колико коштају зубни импланти?

pexels.com

Loše oralno zdravlje u Srbiji

Poslu implantologa u našoj zemlji ide u prilog i loše oralno zdravlje stanovništva. Svega 16,5 odsto starijih od 25 godina u Srbiji može da se pohvali da ima sve svoje zube. Veliki deo populacije, čak i u srednjem životnom dobu, suočava se sa gubitkom zuba, što može imati značajan uticaj na njihovu sposobnost žvakanja hrane, govor, ali i samopouzdanje. Ujedno, sistematski pregledi otkrivaju karijes kod oko 70 odsto predškolaca, što ukazuje na potrebu za edukacijom o oralnoj higijeni od najranijeg uzrasta.

Ovi alarmantni podaci bacaju svetlo na stanje oralnog zdravlja, a loša oralna higijena je jedan od ključnih faktora koji doprinose tom problemu. Nedovoljno često pranje zuba, nepravilno korišćenje, ili nekorišćenje, zubnog konca i nedostatak redovnih stomatoloških pregleda dovode do ozbiljnih bolesti zuba i desni. Učenje o pravilnoj oralnoj higijeni i redovne posete stomatologu mogu značajno doprineti prevenciji ovih problema.

Zubni implantati - Rešenje za nedostajuće zube

Ugradnja zubnih implantata je rutinski i bezbolan postupak koji se izvodi uz lokalnu anesteziju. Zubni implanti se postavljaju u kost vilice, simulirajući prirodni zubni koren. Često se smatraju najboljim rešenjem kada dođe do gubitka jednog ili više zuba, za čiju se nadoknadu ne moraju brusiti susedni zdravi zubi, već omogućavaju postavljanje veštačkog zuba koji je trajan i funkcionalan.

All on 4 i All on 6

Ukoliko pacijent nema nijedan svoj zub, ili su preostali zubi u ustima za vađenje, pristupa se „All on 4“ ili „All on 6“ proceduri ugradnje zubnih implantata.

„All on 4“ je tehnika koja se koristi kada se četiri implantata postavljaju u jednu vilicu i nose sve zube, najčešće od šestice do šestice jer je to pacijentima dovoljno da budu zadovoljene estetika i funkcionalnost. Ipak, „All on 6“ je zlatni standard u savremenoj stomatologiji. Tu šest implantata nosi sve zube, što obezbeđuje najbolji prenos pritiska žvakanja.

Kako se ugrađuju zubni implanti?

Cela procedura počinje 3D snimkom, koji stomatologu daje najbolji uvid u stanje zuba, korena zuba i da li ima dovoljno kosti za ugradnju implantata. Ukoliko nema dovoljno kosti, prvo se pristupa njenoj nadoknadi, sinus lift proceduri, a ako ima odmah se ugrađuju zubni implanti.

Treba napomenuti da u zemlji postoje i ordinacije koje ugrađuju zigomatične implante. Oni su rešenje za pacijente kojima su kosti potpuno atrofirale i ovaj tip implantata, koji se ugrađuju u jagodičnu kost su jedino rešenje.

Obično se u jednoj poseti stomatologu vade svi zubi koji su za vađenje, ako ih uopšte ima, i ugrađuju se zubni implanti. Nakon toga se snima intraoralnom kamerom ili se uzima otisak za fiksne privremene zube, koji budu gotovi u roku od nekoliko dana. To znači da se kvalitetni savremeni implanti odmah po ugradnji mogu opteretiti, čime pacijenti već tri do pet dana nakon intervencije mogu dobiti fiksne privremene zube. Njih pacijent ne može izvaditi iz usta i nosi ih od četiri do šest meseci, dok se implantati ne integrišu u kosti. Nakon toga se postavljaju stalni zubi.

Stalni zubi na implantatima mogu biti metalokeramički ili bezmetalni. I jedni i drugi su kvalitetni i pružaju dobar estetski efekat. Ipak, stomatolozi ističu da su oni od čistog cirkonijuma odlična opcija za ljude koji žele da postignu što prirodniji izgled novih zuba.

Zubni implanti cena

Jedna od najznačajnijih informacija za građane je koliko košta zubni implant. Odgovor je da se u Srbiji visokokvalitetni zubni implantati mogu pronaći po cenama već od 350 evra po implantatu. Ova cena, ipak ne uključuje snimanje i postavljanje prvo fiksnih privremenih, a potom i stalnih zuba.

Bez obzira što stanje oralnog zdravlja u zemlji zahteva dodatnu pažnju, zubni implantati su privlačna opcija za one koji žele povratiti osmeh na lice. Međutim, iako su cene zubnih implantata u Srbiji znatno povoljnije u poređenju sa mnogim zemljama Zapadne Evrope, troškovi ugradnje mogu predstavljati značajan izdatak za mnoge građane.

Dostupnost zubnih implantata, čak i po povoljnijim cenama, ipak je ograničena većini pojedinaca u zemlji, posebno što se ukupni troškovi mogu razlikovati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući broj implantata koji se postavljaju i eventualne dodatne procedure koje mogu biti potrebne, kao što su sinus lift ili vađenje zuba.

Pre svega uskladiti budžet i potrebe

Pre same procedure važno je da se potencijalni pacijenti konsultuju sa stomatolozima kako bi dobili tačne informacije o cenama i opcijama plaćanja, kao i da razmotre sve dostupne opcije da bi doneli najbolju odluku u skladu sa svojim budžetom i potrebama za oralnim zdravljem.

Naravno, ne treba zanemariti i prevenciju, ali je činjenica da uz praćenje upustava stomatologa o higijeni usta i zuba nakon ugradnje implantata, zubni implant može trajati i decenijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)