KAD MUČI PROMENA VREMENA - OBAVEZNA JE REKREACIJA : Uvežbano telo lakše podnosi oscilacije

I. K.

15. 11. 2023. u 17:30

PROMENLjIVO vreme mnogima zadaje brojne neprijatnosti, jer se samo u toku jednog dana više puta "smrznu" i "skuvaju".

КАД МУЧИ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА - ОБАВЕЗНА ЈЕ РЕКРЕАЦИЈА : Увежбано тело лакше подноси осцилације

Foto Shutterstock

Kolebanje žive u toplomeru nije dobro ni za kompletno zdravlje kako fizičko tako i psihičko. Zato stručnjaci za sport i rekreaciju savetuju redovno vežbanje, jer na taj način se pomaže telu da ima bolju cirkulaciju, koja je važna za brže prilagođavanje promenama.

Najbolji trening za dobru termoregulaciju je onaj sa različitim brojem vežbi, jer bitno je da se aktiviraju svi mišići i telo stalno iznenađuje novim fizičkim zahtevima.

Dakle, izbor vežbi za pobedu nad slabom termoregulacijom tela je neograničen. Ovom prilikom predlažemo vežbe sa steperom. Ukoliko nemate ovaj rekvizit, može da posluži stepenik ili neka veća, dovoljno čvrsta kutija za alat.

Foto: Shutterstock

Zagrevanje

Laganim tempom penjite se i spuštajte na klupicu, naizmenično podižući kolena. Priprema za vežbanje treba da traje od tri do pet minuta.

Printskrin

Polučučanj

Zauzmite položaj polučučnja vodeći računa da su vam stopala obe noge u ravni. Podižite se nagore i prelazite na drugu stranu klupice. Odredite tempo koji vam odgovara i radite vežbu dva do tri minuta.

Istezanje nogu

Postavite vrhove prstiju ruku na potiljak. Zategnite stomak i ispravite leđa. Popnite se na klupicu sa strane pa slobodnu nogu podignite u stranu. Ponovite 15 do 20 puta jednom, pa zatim drugom nogom.

 

Foto Shutterstock

Skok - čučanj

Stanite ispred klupice. Zatim obema nogama istovremeno skočite na klupicu i spustite se u čučanj, ali vodite računa da noge ostanu u širini kukova. Ponovite 10 do 15 puta. Napravite pauzu dva minuta, pa ponovite još jednom.

Foto: Free Images Pixabay

Sklekovi

Ruke postavite na klupicu-steper - da budu u širini ramena. Ukoliko želite težu varijantu, onda noge treba da su opružene, a lakša varijanta je da se savijenim kolenima oslonite na pod. Udahnite, pa se spustite grudima nadole, na izdisaj podižite se nagore vodeći računa da vam telo ostane pravo, a stomak uvučen. Ponovite 10 do 15 puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JASNA PORUKA SVEŠTENIKA: Bolje da ne slavite slavu, nego da to činite na ovaj način