OSEĆATE BOL U GRUDIMA? Nikako ne zanemarujte ovaj simptom, najavljuje četiri urgentna stanja

I. K.

06. 10. 2023. u 09:30

BOL u grudima je jedan od najčešćih simptoma, i nikako ga ne bi trebalo zanemarivati jer može da ukazuje na životno ugrožavajuća stanja.

ОСЕЋАТЕ БОЛ У ГРУДИМА? Никако не занемарујте овај симптом, најављује четири ургентна стања

Foto Shutterstock

Najčešće bol u grudima je uzrokovan benignim razlozima poput prehlade, umora, zbog nepravilnog položaja kičme...Ovo je razlog zašto postoji nedoumica kada se javi, da li ukazuje na urgentno stanje ili prolaznu boljku. Pri tome, činjenica je da nije svaki intenzivan i oštar bol signal za hitnost, kao što ponekad i blaži, neagresivan bol može da znači da imamo ozbiljan zdravstveni problem, koji može da ugrozi život. Takav, naizgled bezopasan, tinjajući ili na prvi pogled bol koji ne izaziva paniku može signalizirati akutni infarkt.

Najbitnija karakteristika bola u grudima koji ukazuje na hitno medicinsko stanje je da ne prolazi bez obzira na mirovanje i promenu položaja tela.

Evo najhitnijih stanja koja kod bola u grudima zahtevaju lekarsku pomoć bez odlaganja.

Srčani udar

Srčani udar ili infarkt miokarda prouzrokuje grč ili začepljenje srčanih arterija trombom. Praktično, krv je onemogućena da dođe do dela srčanog mišića. Pacijenti koji boluju od hronične angine pektoris mogli bi da uporede vrstu bola, veoma je sličan, ali je kada dođe do infarkta intenzivniji i ne prolazi. Bol je primarno lokalizovan iza grudne kosti, ali se širi u levu ruku i rame, obe strane grudnog koša, kao i u vrat, vilicu i leđa.

Pucanje aorte

Pucanje grudne aorte izaziva intenzivan, centralno lokalizovan bol poput "kidanja", koji se širi napred i u leđa, ali i u predeo vrata i obe ruke, uz nagli gubitak svesti. Puls i pritisak su ponekad nemerljivi. Reč je o hitnom stanju, ali treba znati da ne izaziva svako pucanje aneurizme ovako jak bol. To se dešava upravo ako dođe do raslojavanja unutrašnjeg sloja zida aorte.

Foto Shutterstock

Plućna embolija

Do plućne embolije dolazi kada se desi prekid cirkulacije krvi u jednom delu pluća. Mogući razlozi su dugotrajno ležanje usled bolesti ili nekog preloma, tromb u donjim ekstremitetima, posledica operacije kuka, karlice ili carskog reza, tumori i prethodna istorija tromboembolijskih problema. Bol u grudima se pojačava pri udisanju vazduha, a ostale manifestacije su ubrzano disanje, gušenje, ubrzani rad srca, pomodrele usne kao i pad krvnog pritiska.

Pneumotoraks

Pneumotoraks je prisustvo, odnosno prodor vazduha u pleuralni prostor, što može da izazove pucanje plućne maramice. Ono zbog čega je pneumotoraks hitno stanje jeste kolaps pluća do koga može da dođe ukoliko se pacijentu ne ukaže hitna lekarska pomoć. Bol u grudima koji izaziva pneumotoraks je lokalizovan i veoma oštar uz kašalj, ubrzano disanje i gušenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!