BOL U LEĐIMA: Zbog pritiska na nerv trnu noge

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 09. 2023. u 12:00

BOL u leđima jedan je od najčešćih razloga zbog kojeg pacijenti odlaze izabranom lekaru, a podaci pokazuju da ovu tegobu ima više od 80 odsto ljudi u nekom trenutku života.

БОЛ У ЛЕЂИМА: Због притиска на нерв трну ноге

Foto Shutterstock

Da bi se utvrdio uzrok koji je doveo do pojave bola često je neophodna obimna dijagnostika i pregled različitih specijalista da bi se postavila tačna dijagnoza i shodno tome odredila efikasna terapija.

Doktor Milan Mirković, ortoped Instituta "Banjica", sa odeljenja za hirurgiju kičme, kaže da razlozi bola u leđima mogu da potiču od ligamenata, mišića, pršljenova, diskusa, nervnih korenova...

- Bol može da nastane kao posledica mehaničkog pritiska, ali i kao reakcije organizma na različita oboljenja - objašnjava Mirković. - Iako je najčešće posledica anatomskih promena na strukturama koje se nalaze u bolnoj regiji, ne sme da se zaboravi da se bol javlja i kao rezultat oboljenja koja se nalaze u organizmu sistemski ili na nekom drugom mestu, a ne na mestu samog bola.

Činjenica je da bol u leđima može da se javi kao posledica oboljenja bubrega, a ukoliko je u kičmenom stubu pritisnut neki nerv, može da se reflektuje daleko od kičme.

- Sve zavisi koje područje taj nerv inerviše - kaže dr Mirković. - Takođe, poremećena motorika u smislu otežanog kretanja može da se javi kao dodatni simptom, a potom i gubitak osećaja. Nije isključeno i da se jave probelmi sa obavljanjem nužde zbog problema sa mišićima koji kontrolišu pražnjenje, a koje inerviše zahvaćen nerv.

Foto: Privatna arhiva

Dr Milan Mirković

Utrnulost ekstremiteta i prstiju je, takođe, čest simptom koji uzrokuje narušeno zdravlje kičmenog stuba.

- Svaki pritisak koji nerv trpi potencijalno može dati utrnulost - kaže naš sagovornik. - Utrnulost se javlja u delu koji taj nerv inerviše, tačnije u području impulsa nerva koji trpi. Najčešće je problem u donjem delu leđa, a utrnulost se može javiti u jednoj ili obe noge. A, ukoliko je reč o vratnoj kičmi, bol će da se javi u vratu, a utrnulost u rukama.

Kada je narušeno zdravlje vratnog dela kičme, mogu da se jave i glavobolje.

Vežbe i hodanje

KOD dugotrajnih bolova u donjem delu leđa, međunarodna mreža stručnjaka Cochrane Collaboration ukazuje da je terapeutska vežba efikasnija od drugih intervencija ili tretmana. Nauka je ukazala i da hodanje smanjuje bol i poboljšava kvalitet života, kao i da sprečava ponašanje izbegavanja kretanja kao rezultat hroničnog bola u donjem delu leđa.

- Činjenica je da se sa ovim simptomom ne srećemo često u kliničkoj praksi - kaže dr Mirković. - Ali, u svakom slučaju ako se pacijent žali na glavobolje, bez obzira što ima verifikovanu diskopatiju vrata, potrebno je isključiti sve ostale moguće razloge bola u glavi. Samo metodom eliminacije drugih uzroka možemo da budemo sigurni da je reč o vratnoj patologiji.

Naš sagovornik objašnjava da je bol koji potiče od leđa u početku često probadajući, a nakon akutne faze prelazi u tupi, hroničan:

- Za dijagnostiku stanja kičme najpreciznija je magnetna rezonanca, a rentgenski snimak je orjentacioni pokazatelj problema, ali svakako ne suštinski i vrlo često je nedovoljan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVAKA MASAŽA DOBRA: Upozorenje stručnjaka - Oprez sa tretmanima ako imate neke od ovih tegoba