ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Obavezno jedite celer - idealan je za bolje pamćenje i jake kosti

I. K.

14. 09. 2023. u 20:00

CELER koji sazreva u ovo doba godine je dragocen lek iz prirode. Zato, već sada bi on trebalo da se nađe na trpezi jednom do dva puta nedeljno, ili u supi ili kao salata.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Обавезно једите целер - идеалан је за боље памћење и јаке кости

Foto Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazalo je da osobe koje jedu celer bar jednom sedmično imaju za više od 70 odsto manji rizik od Alchajmerove bolesti. To je zato što je celer bogat luteolinom - flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije, te štiti i pospešuje pamćenje.

Dobra strana celera je što umiruje upale, uključujući one kao što su artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitis. Njegova protivupalna svojstva pomažu u smanjenju oticanja, prilikom lečenja bolnih zglobova, a istovremeno opuštaju mišiće. Pored toga, celer smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze.

Foto Shutterstock

Istraživanja su pokazala i da celer obiluje vitaminom K, koji je jedan od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.

Među brojnim savetima u borbi protiv raka nalazi se i onaj da je sirovo povrće najbolje za svaku vrstu lečenja. Predvodnik među njima je celer. Ova biljka sadrži 18 različitih antikancerogenih spojeva koji neutralizuju kancerogene iz cigareta i druge uzročnike raka.

Uz sok niži pritisak

OD celera može da se nacedi i sok, a fitoterpeuti ga posebno preporučuju onima koji teško obaraju krvni pritisak, jer naučno je dokazano da se visok krvni pritisak smanjuje za 14 odsto nakon samo nekoliko sedmica konzumiranja celerovog soka.

Bogatstvo vitaminom C čini celer jedinim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Smanjuje simptome prehlade, pa se njegova konzumacija posebno preporučuje kada ste bolesni ili prehlađeni. Osim vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)