VASKULITIS POGAĐA I DECU: Kada se upali zid krvnog suda prekida se dotok krvi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 10. 2023. u 09:30

KRVNI sudovi ne obolevaju samo zato što se na njima stvaraju naslage, već i zato što u njihovom zidu može da dođe do zapaljenja, koje, kao i naslage, može da dovede do smanjenja ili prekida dotoka krvi.

ВАСКУЛИТИС ПОГАЂА И ДЕЦУ: Када се упали зид крвног суда прекида се доток крви

Foto: Shutterstock

 Zapaljenje zida krvnog suda medicinski se naziva vaskulitis. Kada se postavi ova dijagnoza, najpre se primenjuju lekovi koji treba da prekinu upalni proces, a zatim se leči organ ili tkivo do kojeg je dotok krvi bio onemogućen.

U intervjuu za "Novosti" asistent dr Ksenija Božić, internista-reumatolog i načelnica funkcijske dijagnostike Klinike za reumatologiju Vojnomedicinske akademije kaže da su simptomi vaskulitisa veoma brojni, što ponekad odlaže brzo postavljanje dijagnoze:

- Znaci vaskulitisa zavise od vrste, lokalizacije i opsega oštećenja krvnog suda. Najčešće pacijenti na početku imaju opšte simptome upalne bolesti, kao što su povišena telesna temperatura, slabost, umor, malaksalost, gubitak apetita. Međutim, pojedini oblici vaskulitisa imaju i specifičnije simptome kao što su novonastale glavobolje, naglo slabljenje ili gubitak vida, otežano disanje i nedostatak vazduha, prisustvo krvi u ispljuvku, jaki bolovu u trbuhu praćeni pojavom krvi u stolici, deformacija nosne pregrade sa "sedlastim" nosem.

* Da li su vaskulitisi bolni?

- Bolovi se mogu javiti u zglobovima i mišićima. Takođe, moguće su i kožne promene oblika pojedinačnih ili crvenih tačkica slične osipu, trnjenje u nogama i to najčešće u kombinaciji.

* Ko je podložan vaskulitisu?

- Vaskulitisi su grupa retkih bolesti. Obolevaju osobe oba pola, od detinjstva do starije životne dobi. Postoje određeni faktori koji povećavaju rizik nastanka vaskultisa. Neki oblici vaskulitisa češći su u određenim životnim dobima. Ređe se javljaju u dečijem uzrastu, kada je najčešća Kavasakijeva bolest i Ksenoks - Šonlajnova purpura. Kod starijih osoba od 50 godina se najčešće javlja kranijalni vaskulitis (arteritis sa džinovskih ćelijama). Pojedine vrste su češće u nekim porodicama, kao što je Behčetova bolest. Loše životne navike kao što je pušenje povećava rizik od nastanka Birgerove bolesti kod mladih. Korišćenje droga, pre svega kokaina, takođe, može da bude pokretač vaskulitisa.

Foto: D. Milovanović

* Koje krvni sudovi se najčešće upale?

- Vaskulitisom može biti zahvaćen bilo koji krvni sud, od arterije do kapilara ili vena, dakle od najmanjih do najvećeg - aorte, kao i prema lokalizaciji u bilo kom organu i/ili tkivu. U početku bolesti kada nije smanjen dotok krvi ne moraju biti ispoljeni tipični simptomi i znaci oštećenja zahvaćenog organa. Vremenom zbog smanjenja ili prekida dotoka krvi ispoljavaju se simptomi oštećenja zahvaćenog organa.

* Da li je vaskulitis uvek bolest koja tinja ili može da nastane naglo?

- U pojedinim slučajevima može doći do naglog, odnosno akutnog ispoljavanja simptoma oštećenja više organa i organskih sistema, obično praćeno simptomima upale koji podsećaju na tešku infektivnu ili čak malignu bolest.

* Kako se vaskulitis leči?

- Zavisi od stepena zahvaćenosti organa i težine simptoma bolesti. Cilj terapije je što pre prekinuti upalni proces, radi sprečavanja daljeg oštećenja organa, a potom i održavanje postignutog stanja. Najveći broj pacijenata sa vaskulitisom zahteva primenu glikokortikoida, koji u najbržem vremenu dovode do smanjivanja i prekida upalnog procesa, kao i imunosupresivnih lekova. Pored toga se u teškim oblicima bolesti primenjuju i druge medicinske procedure kao što su terapijske izmena plazme, oksigenoterapija i drugo.

Okidači su najčešće imunološki

* Koji su uzroci vaskulitisa?

- Nedovoljno su proučeni svi mogući uzroci i pokretači vaskultisa. Znamo da su najčešći pokretači upale krvnih sudova imunološki. Mogući pokretači imunskog odgovora su virusne i bakterijske infekcije, pojedini lekovi, maligne bolesti... Osobe koje boluju od vaskulitisa imaju izmenjen imunski sistem, koji napada sopstvene ćelije i organe, odnosne krvne sudove, dovodeći do njihovog oštećenja.

* Ostaju li posledice?

- Rana dijagnoza i pravovremena primena imunosupresivnih lekova vode smirivanju znakova bolesti - remisije. Kod bolesnika kod kojih vaskulitis nije na vreme dijagnostikovan oštećenja funkcije organa mogu da budu neporatna. Posledice vaskulitisa zavise od vrste i težine kliničke slike. Pored toga postoje i komplikacije vezane za primenjenu terapiju. Neke od komplikacija bolesti su oštećena ili gubitak funkcije zahvaćenog organa naročito ako su zahvaćeni vitalni organi, nagli gubitak vida kod nelečenih osoba sa kranijalnim arteritisom, gangrene prstiju ekstremiteta kod vaskultisa koji zahvata male krvne sudove i drugi.

* Da li je vaskulitis uvek bolest za sebe ili su krvni sudovi skloni upali i kod drugih bolesti?

- Vaskulitisi mogu da budu samostalne - primarne ili prateće - sekundarne bolesti. Najčešće se kao pratilac drugih bolesti ispoljavaju u zapaljenskim autoimunskim bolestima, kao što su sistemski eritemski lupus, reumatoidni artritis, Sjegrenov sindrom, ali mogu da budu uzrokovani lekovima, infekcijom ili u okviru malignih bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)