PAZITE DA SE TEGOBE NE PONOVE: Polovina "ukočenih" se oporavi za 15 dana

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 08. 2023. u 17:35

PODACI pokazuju da se polovina onih koji iskuse bol u leđima usled koga se oteženo kreću, oporavi u roku od dve nedelje, ali nažalost ni brži oporavak nije prepreka da se tegobe posle nekog vremena ponove.

ПАЗИТЕ ДА СЕ ТЕГОБЕ НЕ ПОНОВЕ: Половина укочених се опорави за 15 дана

Foto Shutterstock

Doktor Milan Mirković sa Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopedske bolesti "Banjica" kaže da bol u leđima nikako ne sme biti olako shvaćen:

- Razlozi bola mogu biti različiti, bol može da potiče od ligamenata, mišića, pršljenova, diskusa, nervnih korenova... Može da bude posledica mehaničkog pritiska, ali takođe i reakcije organizma na različita oboljenja. Iako je najčešće posledica anatomskih promena na strukturama koje se nalaze u bolnoj regiji, ne smemo zaboraviti da bol može biti i posledica oboljenja koja nisu lokalizovana na mestu samog bola. Zbog svega navedenog, svaki bol u leđima se mora ozbiljno shvatiti i pacijent se mora javiti lekaru koji se zaista usko bavi ovom problematikom.

U zavisnosti od uzroka bola u leđima postoji nespecifični, kada nije pronađen uzrok i specifični, kada je utvrđeno šta je dovelo do bola.

- U svakom slučaju, na pacijentu je da se javi lekaru kako bi se tačan razlog bola pronašao, a zatim i primenila adekvatna i ciljana terapija - kaže dr Mirković. - Prava terapija daće i poboljšanje tegoba, vrlo često i potpuno izlečenje.

Ipak, postoji niz postupaka koje pacijenti mogu preduzeti kako bi prevenirali tegobe ili kako bi poboljšali svoje stanje dok od lekara ne dobiju dalje savete.

- U smislu prevencije, fizička aktivnost i dozirano bavljenje sportom je postalo neophodno, imajući u vidu sadašnji način života - napominje naš sagovornik. - Svako zanemarivanje neophodnosti fizičke aktivnosti, pre ili kasnije uvodi u zdravstveni problem, najčešće kod leđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?