NE MORATE DA SE UGOJITE KADA OSTAVITE CIGARETE: Četiri sigurna saveta za prestanak pušenja bez dobijanja kilograma

I. K.

30. 06. 2023. u 20:00

PRESTANAK pušenja za mnoge može da bude veoma težak, jer osim što je teško pobediti zavisnost od nikotina, postoji mogućnost da se ugoje.

НЕ МОРАТЕ ДА СЕ УГОЈИТЕ КАДА ОСТАВИТЕ ЦИГАРЕТЕ: Четири сигурна савета за престанак пушења без добијања килограма

Foto Shutterstock

Stručnjaci ističu da je malo povećanje telesne mase nakon odvikavanja od cigareta normalno, ali većina se preterano ugoji, što može da stvori zdravstvene probleme i uništi rešenost da se pušenje ostavi zauvek.

Poznato je da pušenje cigareta ubrzava metabolizam, dakle sagorevanje kalorija. Strastveni pušači sagore čak 200 kalorija dnevno, jer nikotin deluje na mnogo različitih receptora na neuronima u mozgu, uključujući i one receptore koji su zaduženi za osećaj sitosti. Ovi neuroni se nalaze u hipotalamusu i regulišu koliko možemo da pojedemo. Do ovog otkrića se došlo sasvim slučajno, testiranjem lekova protiv depresije kod laboratorijskih miševa.

Dakle, nikotin utiče na smanjivanje apetita. Prestanak pušenja kao prvu posledicu ima dobijanje nekih dva do četiri kilograma u prvih nekoliko meseci, što se smatra normalnim. Sve preko toga su suvišni kilogrami.

Evo kako da se ne ugojite kada prestanete da pušite:

Foto Shutterstock

Fizička aktivnost

Nikotin i hrana u mozgu imaju istu, zajedničku hemijsku reakciju - oslobađaju dopamin. Dopamin je hormon sreće koji telo proizvodi i deluje kao neurotransmiter. Iz njega se sintetiše adrenalin. Kada se izbaci nikotin, obično se "ubaci" hrana, jer i ona stvara osećaj zadovoljstva. Međutim, isti osećaj zadovoljstva obezbeđuje fizička aktivnost. Kada se vežba, telo takođe oslobađa dopamin, tako da bi hranu i cigarete trebalo zameniti aktivnim, zdravim životom.

Foto: Shutterstock

 

Ne grickajte između obroka

Pušači nemaju naviku da grickaju između obroka, jer se radije opredeljuju za cigarete. Jer, pored efekta na potiskivanje gladi, nikotin ima i stimulišuće dejstvo, jer utiče na otpuštanje hormona insulina. Insulin kontroliše nivo šećera u krvi. Kada je ovaj mehanizam blokiran, postaje se hiperglikemični, a kao rezultat telo i mozak smiruju hormone koji nam daju osećaj gladi. To je razlog zbog kojeg bivši pušači posežu za hranom. Dakle, ne grickajte između obroka, a ako vas uhvati kriza umesto čipsa i čokoladice pojedite neku voćku, nekoliko badema, šolju nemasnog jogurta, čaj...

Foto: Promo

Jedan po jedan cilj

Osobe koje prestaju da puše, često požele da tom cilju dodaju još poneki, na primer da nauče neku sportsku veštinu. Sve je to u redu, ali više ciljeva često znači rasipanje energije i fokusa što može da dovede da nijedan se ne izvrši kako je potrebno. Na primer, ako se ne ostvari rezultat u željenoj disciplini, to može psihološki negativno da deluje i samim tim vrati žudnju za cigaretom.

Foto Shutterstock

Verujte u sebe

Ostavljanje cigareta je samo po sebi veliko dostignuće, tako da je potrebno samonagraditi se u procesu odvikavanja. Ne bi trebalo da se potcenjuje vlastiti napor i cilj, već veruje u sebe i bude uporan. Odvikavanje od nikotina je proces, ne dešava se preko noći, ali ni ne traje dugo u poređenju sa godinama koje osobe provedu sa cigaretom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SVAKA MASAŽA DOBRA: Upozorenje stručnjaka - Oprez sa tretmanima ako imate neke od ovih tegoba