NE OTIČEMO SAMO ZBOG VRUĆINE: Edemi na nogama i kod bolesti jetre, bubrega i kad je oštećen srčani mišić

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

12. 06. 2023. u 10:50

PORAST temperature i sve topliji dani koji nam predstoje, kod mnogih, većinom žena, dovešće do oticanja nogu, ruku i stomaka.

НЕ ОТИЧЕМО САМО ЗБОГ ВРУЋИНЕ: Едеми на ногама и код болести јетре, бубрега и кад је оштећен срчани мишић

Foto: Shutterstock

Ovi otoci u većini slučajeva ne predstavljaju razlog za brigu, ali činjenica je da ponekad mogu da ukazuju na hronične bolesti bubrega, hormonalne disbalanse, oboljenja jetre, srca i bolest krvnih sudova.

U intervjuu za "Novosti" asistent dr Perica Mutavdžić sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju kaže da bi otok nogu trebalo da pobudi sumnju kada postoje i drugi simptomi:

- Oticanje nogu je nekada posledica slabosti srca i poremećaja srčane funkcije. U stanjima kada srčani mišić više ne može da dobro pumpa krv dolazi do nakupljanja tečnosti, posebno u nogama. Ovo stanje je često praćeno i simptomima kao što su zamaranje, kratak dah ili problemi sa disanjem. U ovim slučajevima odmah bi trebalo da se potraži medicinska pomoć.

* Kada bi trebalo posumnjati da su otoci na nogama posledica obolelih bubrega?

- Kada oštećeni bubrezi nisu u stanju da filtriraju elektrolite dolazi do otoka (edema) na zglobovima i stopalima nogu, a nekada i ruku. Bubrezi filtriraju otpadne materije iz krvi i ako ne rade kako treba, u krvi može da ostane previše soli (natrijuma). Zbog toga organizam zadržava više vode nego što bi trebalo.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Perica Mutavdžić

* A jetre?

- U slučaju nekih bolesti jetre, najčešće ciroze ili hepatitisa, jetra mora stalno da se regeneriše te dolazi do njene smanjene funkcije. U tom slučaju može da se nakupi previše tečnosti u stomaku, nogama i stopalima, zbog čega oni mogu da oteknu. Ne bi trebalo zaboraviti ni činjenicu da otoci mogu da budu i nuspojave upotrebe nekih lekova, a to su najčešće antidepresivi, steroidi, estrogen i testosteron, blokatori kalcijumskih kanala, ACE inhibitori, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i lekovi za lečenje dijabetesa. Takođe, postoje i reumatološka oboljenja koja se manifestuju otokom nogu kao što su artritisi ili drugi problemi sa zglobovima.

* U kojim slučajevima je oticanje nogu posledica obolelih krvnih sudova?

- Varikozne vene mogu biti jedan od uzroka oticanja nogu. To su proširene površinske vene u kojima se zadržava krv najčešće zbog slabosti zalistaka. Naime, krv se iz nogu i stopala venama vraća u srce, a venski zalisci je sprečavaju da se vrati nazad. S godinama dolazi do oštećenja zalistaka, ali i zahvaljujući dugotrajnom stajanju ili sedenju. Ovo stanje je često praćeno i otokom. Oštećenje zalistaka može da bude i posledica krvnih ugrušaka. Ako se krv ne vraća u srce onako kako bi trebalo, može da se sakuplja u nogama i stopalima i izaziva oticanje.

Dodatni pritisak na vene

* Zašto se otoci javljaju u trudnoći?

- Oticanje nogu je normalna pojava u trudnoći i javlja se kod skoro svake trudnice. Tokom rasta ploda u trudnoći javlja se dodatni pritisak na vene na nogama. Dolazi do usporavanja cirkulacije i nakupljanja tečnosti. U trudnoći telo zadržava više vode, a proizvodi više krvi i telesnih tečnosti, te je to razlog zašto se javlja oticanje. Ono se najčešće javlja posle petog meseca i ostaje do kraja trudnoće. Sam otok je najizraženiji uveče, naročito ako je prethodio dan proveden na nogama. Ako se u trudnoći sem otečenih nogu iznenada pojavi oticanje šaka i lica, potrebno je da se odmah javite lekaru. Takođe, bitno je obratiti se lekaru ako se uz otok jave i sledeći simptomi: glavobolja, mučnina, povraćanje, poteškoće pri disanju, bol u predelu stomaka, neredovno mokrenje i poremećaj vida, jer ovi navedeni simptomi mogu biti znaci koji ukazuju na preeklampsiju koja se obično javlja u trećem trimestru trudnoće.

* Kada dolazi do nakupljanja limfe?

- Ukoliko su limfni sudovi oštećeni, u tkivima se nakuplja limfna tečnost, što izaziva otok, a može dovesti i do infekcija i problema sa zarastanjem rana. U rizičnu grupu od pojave limfedema spadaju osobe koje su primale terapiju za lečenje malignih bolesti, kao i osobe kojima su uklonjeni limfni čvorovi.

* Zašto svako otopljenje dovodi do oticanja nogu i kod zdravih i kod bolesnih?

- Zato što toplota dovodi do širenja krvnih sudova koji postaju propustljivi i zbog toga tečnost izlazi u okolna tkiva i stvara se otok. Osim toga, otoci nogu kod zdravih osoba često su posledica neaktivnosti ali i neadekvatne ishrane sa dosta soli i smanjenog unosa tečnosti. U osnovi ovog poremećaja je stanje proširenih krvnih sudova koji se na toploti šire, a kao deo ovog procesa otpušta se tečnost u okolna tkiva. Najčešće se pod dejstvom hidrostatskog pritiska ova tečnost zadržava u listovima, oko skočnih zglobova i stopala i tako nastaju edemi.

Foto: Shutterstock

* Kako lečiti otoke nogu?

- Najvažnije je pronaći uzrok oticanja da bi se na njega delovalo. Generalno ograničavanje unosa soli, nošenje kompresivnih čarapa, fizička aktivnost mogu biti od pomoći. Tokom toplih dana posebno je važno izbegavati hranu sa dosta soli. Fizička aktivnost prirodno podstiče telo da se oslobađa viška tečnosti i natrijuma tako da je vežbanje uz adekvatan unos tečnosti jedan od načina kako da izbegnemo oticanje. Sama šetnja svakoga dana od 30 do 45 minuta aktivira perifernu mišićnu pumpu i gura krv ka srcu i na taj način se smanjuje otok nogu. Iako su vene bolest savremenog čoveka, ukoliko je moguće treba izbegavati dugotrajno stajanje i sedenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)