PROVERAVAJTE BAR JEDNOM GODIŠNJE: Analiza kreatinina pouzdano otkriva stanje bubrega

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

01. 06. 2023. u 15:30

UTVRĐIVANjE nivoa kreatinina je rutinska laboratorijska metoda koja se koristi kao osnovni parametar za brzu orijentaciju o aktuelnom stanju bubrežne funkcije.

ПРОВЕРАВАЈТЕ БАР ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ: Анализа креатинина поуздано открива стање бубрега

Foto Shutterstock

Profesor dr Sonja Radenković, nefrolog Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu kaže da bi zdravi ljudi ovu analizu trebalo da rade jednom godišnje, a hronično oboleli češće:

- Pacijenti koji boluju od hipertenzije, srca i krvnih sudova trebalo bi dva do tri puta godišnje da utvrde nivo kreatinina, dok pacijenti sa šećernom bolešću bar nekoliko puta godišnje.

Kreatinin nastaje u organizmu kao produkt metabolizma belančevine kreatinina u mišićima, ali njegov porast ne mora nužno da ukazuje na poremećenu funkciju bubrega.

- U praksi se često dešava prolazni porast kreatinina u uslovima smanjenog unosa tečnosti ili njenog povećanog gubitka, obavljanja teškog fizičkog rada, intenzivne fizičke aktivnosti u okviru sportskih disciplina, hiperproteinskih dijeta, korišćenja anabolika i uzimanja kreatina u cilju povećanja mišićne mase - kaže profesorka Radenković.

Naša sagovornica napominje da u slučaju duže primene dijete koja se bazira na proteinima i anabolika, zbog stalnog opterećenja bubrega i potrebe da oni povećaju intenzitet rada, mogu da se jave funkcionalna i strukturna oštećenja ovih organa, koja mogu da progrediraju u hroničnu bubrežnu bolest.

Ipak, činjenica je i da nivo kreatinina može da bude u granicama normalnih vrednosti, a da je bubrežna funkcija izmenjena.

- Sa ovim problemom susrećemo se kod osoba starije životne dobi kod kojih zbog smanjene mišićne mase, smanjuje se produkcija kreatinina - kaže dr Radenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove