Saveti za zdravo planiranje i vođenje trudnoće

Novosti online

24. 04. 2023. u 08:00

Roditeljstvo započinje sa prvim danom trudnoće i već tada majke i očevi započinju novu životnu fazu vodeći posebnu brigu o malom biću.

Савети за здраво планирање и вођење трудноће

freepik.com

Ipak, za vođenje zdrave trudnoće često je važno i mudro planiranje pre graviditeta jer to donosi veću šansu da mama bude zdrava, a samim tim i trudnoća uredna svih devet meseci.

Koji su to saveti koje mnoge žene ne znaju, a bilo bi mudro da ih primene pre ostajanja u drugom stanju? Kakve preporuke treba poštovati tokom trudnoće?

Posetite ginekologa i otklonite polipe u materici!

Polip u materici predstavlja mekanu izraslinu unutar materice koja može imati i maligne karakteristike. Ovo stanje ne daje nikakve simptome, ali značajno otežava mogućnost za ostajanje u drugom stanju i održavanje zdrave trudnoće.

Ginekolog ultrazvučnim pregledom može da utvrdi kakvi problemi postoje, a kasnije i histeroskopijom brzo i jednostavno otkloni promenu. Na ovaj način imate više šanse za brzo začeće.

Obavezno naglasite svom lekaru da planirate trudnoću jer će u tom slučaju uraditi i sve kontrolne briseve, naložiti dodatne pretrage iz krvi i dati savete za uvođenje vitamina i minerala pre oplodnje što će doneti dovoljno energije telu mame za sve promene koje slede.

I stomatološka ordinacija mora biti jedna od stanica za zdravo planiranje trudnoće

Tokom trudnoće trudnice često imaju problem sa zubima pa je važno da se poseti stomatološka ordinacija i obavi konsultacija i preventivni pregled.

U trudnoći se mnoge procedure rade apsolutno bezbedno, ali mnogi postupci nisu mogući kao što je rendgensko snimanje zuba i vilice. Baš zbog toga je važno komplikovane zahvate uraditi pre začeća, a odlično bi bilo da se otklone svi problemi jer to obezbeđuje da promena hormonalnog statusa i sve fluktuacije ne utiču na zdravlje mame.

I stomatološka ordinacija ima program zaštite zuba tokom trudnoće, i sa njim možete započeti i pre drugog stanja što će vam olakšati svih 9 meseci. Preporuke se odnose kako na efikasnije pranje zuba, tako i na unos određene grupe vitamina i redovne preglede pa će čitava trudnoća proteći bez problema.

Najbolji savet tokom drugog stanja – svaka nedelja trudnoće je priča za sebe…

Tokom čitave trudnoće je važno pratiti i poštovati savete lekara, odlaziti na redovne preglede i uz raznovrsan jelovnik unositi i pojačane doze vitamina koji obezbeđuju dovoljno nutrijenata kako mami tako i bebi.

Za mnoge trudnice je 24 nedelja trudnoće svojevrsna prekretnica, 6. mesec, kada se izlazi iz faze rane trudnoće i polako putuje ka poodmakloj trudnoći. Upravo zbog toga mnoge mame baš u ovom periodu mogu imati veće strahove i dileme jer sada osećaju promene na telu i drugo stanje utiče na svakodnevno funkcionisanje.

Možda vam je prošla mučnina, noge još uvek ne otiču puno, ali neka vam 24 nedelja trudnoće bude polazna tačka za novu etapu u kojoj morate jesti pametnije, kretati se opreznije i psihički se pripremati na sve promene koje ubrzano dolaze.

Ovo su samo neki od saveta koje možete primeniti i koji će vam sasvim sigurno dobro doći i kroz planiranje i kroz vođenje trudnoće. Za sve dileme obavezno konsultujte lekara i uživajte u procesu jer se baš sa razlogom zove „drugo stanje“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)