SIGURAN PUT DO VITKE LINIJE: Oslabite uz povećan unos voća i povrća (JELOVNIK)

V. N.

07. 02. 2023. u 19:19

TOKOM zime prirodno je smanjen unos svežeg voća i povrća.

СИГУРАН ПУТ ДО ВИТКЕ ЛИНИЈЕ: Ослабите уз повећан унос воћа и поврћа (ЈЕЛОВНИК)

Foto: Shutterstock

Međutim, to nikako ne znači da bi ove namirnice trebalo da nedostaju na trpezi. Naprotiv, voće i povrće je neizostavan činilac zdrave ishrane na svim meridijanima. Pogotovo je važno da se u sezoni respiratornih infekcija unose vitamini i minerali koje obezbeđuje ova grupa namirnica, jer je to ključan faktor dobrog imuniteta.

Osim toga, vreme praznovanja je donelo previše kalorične i masne hrane, a pre svega izobilje mesa. Zato je poželjno da svom organizmu obezbedite više voća i povrća, da bi ga u izvesnoj meri pročistili od "jakih" proteina.

Uz jelovnik koji može da se okarakteriše kao vegetarijanski, možete i prilično da izgubite na telesnoj težini. Ovaj rezultat je veoma važan, jer odgovarajući broj kilograma može da bude zaštita od mnogih zdravstvenih problema, pre svih onih sa lokomotornim sistemom.

Evo kako bi mogao da izgleda vaš vegetarijanski meni za pet dana:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: čaša vode, jedna jabuka, nezaslađeni zeleni čaj i dva parčeta integralnog hleba sa humusom

užina: banana
ručak: tanjir čorbe od mahunarki, pirinač sa kuvanim povrćem (po izboru) i sojinim šniclama
večera: supa sa obiljem povrća i testeninom, mešana salata od povrća ili mala činija voćne salate

Foto: Shutterstock

 

Utorak

doručak: dva parčeta integralnog hleba sa puterom od kikirikija i činija malina

užina: pomorandža
ručak: tanjir čorbe od povrća, pljeskavice od ovsenih pahuljica i supe od pečuraka sa integralnim hlebom, salata od svežeg kupusa
večera: bareni brokoli sa crvenom paprikom i crvenim lukom i tunjevinom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

užina: banana
ručak: posna sarma i integralni hleb
večera: projara sa povrćem i crvene paprike u belolučanom sosu

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: ovsena kaša sa bobičastim i koštunjavim voćem

užina: banana
ručak: posan prebranac
večera: supa sa obiljem povrća i testeninom, mešana salata od povrća ili mala činija voćne salate

Foto Shutterstock

Petak

doručak: dva parčeta integralnog hleba sa humusom i činija malina

užina: dve mandarine
ručak: kuvano sočivo i salata od svežeg kupusa
večera: testenina sa mlevenim orasima i medom

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna