UZ PROSO MRŠAVI I – ZDRAVI: Uz ovaj „rudnik“ fosfora imaćete lepše zube, kosu i nokte, a manji holesterol

V. N.

31. 01. 2023. u 15:45

PROSO je žitarica prijatnog, slatkastog ukusa i podseća na orašaste plodove.

УЗ ПРОСО МРШАВИ И – ЗДРАВИ: Уз овај „рудник“ фосфора имаћете лепше зубе, косу и нокте, а мањи холестерол

Foto: Shutterstock

Bogato je biljnim vlaknima, pa blagotvorno deluje na gastrointestinalni trakt i obnavlja narušenu crevnu floru. Obiluje bogato belančevinama i biljnim proteinima.

Od vitamina sadrži kompleks vitamina B, značajne količine niacina, riboflavina i tiamina. Zatim, vitamin A, C, D i E u znatnim količinama pa je ova žitarica poznata kao manirnica koja stimuliše imuni odgovor organizma. Od minerala sadrži sve najvažnije za normalno funkcionisanje organizma, a posebno se ističe po velikoj koncentraciji fosfora. Pored fosfora tu je i zavidna količina gvožđa, koje direktno utiče na imunoglobin. Proso kao hrana pomaže kod lečenja anemije i za nadoknadu manjka gvožđa u organizmu. Sadrži, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, flor i jod.

Fosfor je izuzetno važan mineral koji učestvuje u mnogim metaboličkimprocesima u organizmu. Značajno utiče na zdravlje kostiju, kose, noktiju i zuba. Naučnici su utvrdili da fosfor utiče na izgradnju nukleinskih kiselina DNA i RNA. Fosfor utiče na pravilan rast i obnavljanje ćelija u organizmu, pa se smatra antikancerogenim. Takođe obnavlja i uspostavlja pravilan rad mišića, štiti srce i krvne sudove. Sadrži zasićene masne kiseline i mono polinezasićene masne kiseline. Ima nisku energetsku vrednost. Može pomoći u gubljenju kilograma jer u potpunosti može da zameni nezdrave ugljene hidrate koje unosimo preko belog brašna i šećera. Brašno od prosa smanjiće unos belog brašna što dugoročno može da utiče na smanjenje telesne težine.

Kada su dijabetičari u pitanju, brašno od prosa ili proso kao namirnica može da utiče na nivo šećera u krvi. Proso ima niži glikemijski index od drugih žitarica. Čak se smatra da proso smanjuje mogućnost oboljevanja od dijabetesa tipa 2 i to zbog svog bogatog mineralnog sastava a pre svega velikih količina magnezijuma. Međutim, proso i dalje spada u namirnice sa relativno visokim glikemijskim indeksom koji je oko 70, pa se pre uvođenja u ishranu dijabetičara, preporučuje savetovanje sa nutricionistom. Kada su rizične grupe u pitanju poput dijabetičara, najbolje je pre bilo kakvih promena u ishrani posavetovati se sa svojim lekarom. Proso se preporučuje aktivnim sportistima jer je bogato belančevinama i proteinima pa štiti i obnavlja mišićnu masu.

Foto Shutterstock

Smanjuje loš holesterol u krvi – Ovakva svojstva mu omogućavaju biljna vlakna i fitinska kiselina koju poseduje. Loš LDL holesterol može se značajno suzbiti izbacivanjem drugih izvora ugljenih hidrata i korišćenjem prosa. Obnavlja crevnu floru i normalizuje rad organa za varenje. Podiže imunitet i čisti organizam zahvaljujući vitaminima kao što su A, B, C, D i E. Sadrži magnezijum koji deluje na smanjenje šećera u krvi.

U borbi protiv malokrvnosti proso pomaže zbog visokog sadržaja gvožđa koji poseduje. Poboljšava rad bubrega i bešike. Čisti mokraćne puteve jer je proso blagi diuretik pa stimuliše izbacivanje viška tečnosti u organizmu.

Proso štiti srce i krvne sudove. Obnavlja ćelije i mišićno tkivo. Utiče na gustinu kostiju, poboljšava kvalitet zuba, sprečava pojavu avitalnih i krtih zuba. Utiče na kvalitet kose i noktiju. Proso sprečava pojavu kamena u žučnoj kesi. Kao antioksidant utiče i na čišćenje jetre pa se preporučuje svima koji imaju sindrom „masne jetre“. Dobra je alternativa osobama alergičnim na gluten.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)