KAKO ŽIVETI U SVETU HEMIKALIJA: Evo gde se sve nalaze i koje su to supstance koje dovode do poremećaja i bolesti

Du. K.

06. 01. 2023. u 20:00

NAUČNICI su odavno utvrdili da pojedine hemikalije mogu uticati na brojne sisteme organa i izazvati štetne efekte po zdravlje, ali je ove supstance u savremenom životu teško izbeći.

КАКО ЖИВЕТИ У СВЕТУ ХЕМИКАЛИЈА: Ево где се све налазе и које су то супстанце које доводе до поремећаја и болести

Foto: Shutterstock

Među hemikalijama sa kojima dolazimo u kontakt gotovo svakodnevno posebno mesto zauzimaju one koje mogu delovati na naš endokrini sistem, a prisutne su u hrani, vodi, vazduhu... Istraživanja ukazuju da mogu uticati na razvoj bolesti i stanja poput poremećaja rada štitaste žlezde, dijabetesa, gojaznosti, različitih anomalija ploda i defekata pri rođenju, neurorazvojnih poremećaja, reproduktivnih poremećaja, te nekih vrsta karcinoma.

Najznačajniji predstavnici endokrinih ometača su bisfenoli, parabeni, ftalati, polihlorinovani bifenili, teški metali, per i polifluoroalkil supstance (tzv. PFAS hemikalije), fitoestrogeni i brojni drugi.

Udruženje toksikologa Srbije u saradnji sa Katedrom za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u okviru programa "Preventivna zdravstvena zaštita" Ministarstva zdravlja, već dve godine radi na edukaciji i podizanju svesti. U fokusu su pre svega žene koje planiraju trudnoću, zatim trudnice, i žene koje doje.

- Naša planeta je zagađena, a brojne hemikalije prisutne su u domovima, proizvodima koje svakodnevno koristimo, hrani, vazduhu - objašnjava prof. dr Aleksandra Buha Đorđević sa Katedre za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: Shutterstock

 

Hemikalije najviše ugrožavaju decu, jer ona imaju brži metabolizam i veći stepen odnosa površine i težine tela u odnosu na odrasle. Takođe, njihov stepen izloženosti hemikalijama je drugačiji nego kod odraslih, zato što deca unose više tečnosti i hrane i udišu veću količinu vazduha po kilogramu telesne težine. Tu je i karakteristična razvojna oralna faza kada deca upoznaju svet oko sebe putem ruka-usta kontakta, i tako otvaraju put ka ulasku brojnih hemikalija u njihovo telo.

Primer hemikalija sa kojima često dolazimo u kontakt su PFAS hemikalije odnosno tzv. večne hemikalije.

- Upotrebljavaju se za pravljenje proizvoda koji su otporni na vodu, masnoću i visoke temperature (tiganji prekriveni slojem teflona, vodootporna odeća, tepisi otporni na fleke, dugotrajna dekorativna kozmetika, premazi na pakovanju brze hrane itd.).

Izloženost ovim hemikalijama može smanjiti plodnost, povećati nivoe holesterola, te dovesti do defekata pri rođenju ili pak smanjiti reakciju dece na vakcine čime ona postaju osetljivija na različite infektivne bolesti - kaže prof. dr Buha Đorđević.

Najvažnije je, objašnjava profesorka, izbegavati upotrebu odeće, tepiha, zavesa koji su otporni na fleke i vodootporni, smanjiti upotrebu nelepljivog pribora, posuđa i drugih predmeta u kuhinji, izbegavati brzu hranu i hranu za poneti, jer su njihova papirna/kartonska pakovanja često premazana slojem koji odbija masnoću, a koji sadrži PFAS hemikalije koje odatle mogu preći u našu hranu.

- Takođe, treba izbegavati proizvode koji sadrže sastojke sa odrednicama "fluoro" ili "perfluoro", kao što su zubni konac, kao i razni kozmetički proizvodi, uključujući lakove za nokte, hidratantne kreme za lice, dugotrajnu šminku - savetuje prof. dr Buha Đorđević.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)