OPREZ - LEKOVI ZA PREHLADU USPAVLJUJU: Pazite šta pijete kada ste bolesni

V. N.

30. 12. 2022. u 22:00

POJEDINI lekovi za prehladu koji se sada piju masovno u sezoni respiratornih infekcije mogu da dovedu do pospanosti.

ОПРЕЗ - ЛЕКОВИ ЗА ПРЕХЛАДУ УСПАВЉУЈУ: Пазите шта пијете када сте болесни

Foto Shutterstock

To može da bude opasno za one koji pokušavaju da respiratornu infekciju "preguraju" na nogama, posebno ako voze ili rukuju nekom mašinom. Oprez sa sedirajućim lekovima za prehladu posebno se savetuje onim pacijentima čija hronična terapija podrazumeva neki od sedativa.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu kaže da se u nekim lekovima protiv gripa i prehlade nalaze i supstance koje deluju kao antialergijski lekovi, odnosno antihistaminici:

- Jedan broj takvih supstanci kao neželjeno dejstvo izaziva pospanost, jer prodire u centralni nervni sistem. Zbog pospanosti osoba koja uzima takve lekove ne bi trebalo da upravlja mašinama ili motornim vozilom, jer može doći do nesreće. Takođe, ako se uzimaju istovremeno drugi lekovi koji deluju sedativno, onda se zbiraju sedativna dejstva, pa osoba može i zaspati u situacijama kada to ne bi trebalo da se desi.

Da bi se izbegli ovi neželjeni efketi neophodna je pomoć farmaceuta.

- Svako u apoteci treba da se konsultuje sa farmaceutom koji mu izdaje lek i zamoli ga da proveri da li postoji mogućnost da dođe do pojačanja sedativnog dejstva odnosno pospanosti zbog leka, i interakcije sa terapijom koju već uzima - kaže profesor Janković. - Ako takva mogućnost postoji, onda je najbolje ne koristiti takav lek za prehladu odnosno grip, i lečiti se mirovanjem i toplim napicima, a u slučaju teške forme bolesti obratiti se lekaru radi antivirusne terapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici